12 Ιουνίου 2019

Ο πρόεδρος του Μεξικού πουλάει το αεροσκάφος του και ελικόπτερα χάριν της συμφωνίας με τις ΗΠΑ

Προς πώληση βγάζει το προεδρικό αεροσκάφος και τα κυβερνητικά ελικόπτερα ο Μεξικανός πρόεδρος, προκειμένου να καλύψει το κόστος της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τη μετανάστευση.

Πωλητήριο βάζει...
... στο προεδρικό τζετ, όπως επίσης και στα κυβερνητικά ελικόπτερα, ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, θέλοντας να εξασφαλίσει κεφάλαια, προκειμένου να φέρει σε πέρας τις δεσμεύσεις του για αναχαίτιση της παράνομης μετανάστευσης, στο πλαίσιο της συμφωνία που επιτεύχθηκε με τις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα.

«Όσον αφορά στο πόσο θα κοστίσει αυτό το σχέδιο, επιτρέψτε μου να σας πω ότι έχουμε το budget», είπε ο ίδιος στη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου. «Θα προέλθει από ό,τι πρόκειται να λάβουμε από την πώληση του πολυτελούς προεδρικού αεροσκάφους», συμπλήρωσε.

Την προηγούμενη Παρασκευή, ΗΠΑ και Μεξικό κατέληξαν σε συμφωνία, μετά από ένα διήμερο συνομιλιών. Η συμφωνία ανάβει το «πράσινο φως» για την απέλαση από τις ΗΠΑ των αιτούντων άσυλο πίσω στο Μεξικό. Επίσης, οι δύο χώρες συμφώνησαν το Μεξικό να προχωρήσει στην ανάπτυξη των στρατευμάτων της Εθνικής Φρουράς σε όλη τη χώρα, βάζοντας σε προτεραιότητα τα νότια σύνορα. Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, ανέστειλαν επ' αόριστον την επιβολή δασμών σε βάρους του Μεξικού.

Πάντως, λίγες ώρες μετά τη συμφωνία, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, απέστειλε προειδοποιητικό μήνυμα στο Μεξικό, τονίζοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα διατηρήσει την εξουσία που έχει να επιβάλει δασμούς σε βάρος του Μεξικού, εάν δεν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του.