16 Ιουνίου 2019

Βρετανοί πεζοναύτες φέρονται να αναπτύχθηκαν στον Κόλπο στον απόηχο των επιθέσεων σε τάνκερ

Η φερόμενη ανάπτυξη πεζοναυτών έρχεται εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της στην περιοχή κατηγορούν το Ιράν για ενορχήστρωση της επίθεσης...


... σε δύο τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν. Η Τεχεράνη έχει αποδοκιμάσει έντονα τους ισχυρισμούς ως ανυπόστατους.

Πεζοναύτες του Ηνωμένου Βασιλείου αναπτύσσονται στον Κόλπο του Ομάν μετά το περιστατικό στο οποίο υπήρξαν στόχοι δύο τάνκερ κοντά στο στενό του Ομούζ στις 13 Ιουνίου, προκαλώντας εκρήξεις και φωτιά τουλάχιστον στο ένα, σύμφωνα με την Daily Star που επικαλείται ανώνυμες πηγές.

Οι στρατιώτες φέρονται να έχουν αποστολή τη διατήρηση της ασφάλειας βρετανικών πλοίων, χρησιμοποιώντας μέσα έρευνας σε ανοιχτή θάλασσα για «γρήγορα ιρανικά επιθετικά σκάφη» και να τα «σταματήσουν» αν κριθεί απαραίτητο.

«Είχαμε πεζοναύτες στην περιοχή για επιχειρήσεις κατά της πειρατείας και αντιτρομοκρατικές. Αν η παρούσα κατάσταση κλιμακωθεί αναμένω ότι θα δούμε περισσότερο προσωπικό να αναπτύσσεται για να στηρίξει την επιχείρηση» φέρεται να δήλωσε η πηγή.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, οι πεζοναύτες θα είναι εξοπλισμένοι με ελαφρά πολυβόλα όπλα, ωστόσο, έχουν λάβει οδηγίες να τα χρησιμοποιήσουν μόνο ως ύστατη λύση. Το υπουργείο Άμυνας δεν έχει σχολιάσει τις αναφορές.

Την ώρα που η βρετανική κυβέρνηση στηρίζει την αμερικανική εκδοχή δείχνοντας το Ιράν ως υπεύθυνο για τις επιθέσεις στα τάνκερ, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν αμφισβητεί την εικασία, επιμένοντας στην ανάγκη για αξιόπιστες αποδείξεις. Σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η Βρετανία θα πρέπει να ενεργεί ώστε να εξομαλύνει την ένταση και όχι να τροφοδοτεί στρατιωτική κλιμάκωση που ξεκίνησε μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία.

​Η σκληρή αυτή κριτική έρχεται ως απάντηση στον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ που υποστήριξε ότι οι Φρουροί της Επανάστασης «σχεδόν σίγουρα» βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις.

«Κανένα άλλο κράτος ή μη κρατικός παράγοντας δεν είναι πιθανό να είναι υπεύθυνος. Οι τελευταίες επιθέσεις ακολουθούν σχέδιο αποσταθεροποίησης της ιρανικής συμπεριφοράς και αποτελούν σημαντικό κίνδυνο στην περιοχή» ανέφερε ο Χαντ.