7 Ιουνίου 2019

ΗΠΑ - Μεξικό συζήτησαν συμφωνία που θα επιτρέπει στην Ουάσινγκτον να εκτοπίζει τους αιτούντες άσυλο

Νωρίτερα την Πέμπτη, οι αξιωματούχοι του Μεξικού προσφέρθηκαν να αποστείλουν μέχρι και 6.000 στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς στα σύνορα της χώρας με την Γουατεμάλα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό διεξάγουν συνομιλίες...
... για μια συμφωνία που θα αφορά στην απέλαση των αιτούντων άσυλο από την Κεντρική Αμερική, σύμφωνα με δημοσιογράφους των ΗΠΑ την Πέμπτη.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλλουν δασμούς 5% σε όλα τα εμπορεύματα που εισάγονται από το Μεξικό από τις 10 Ιουνίου και πως θα τους αυξήσουν έως και μέχρι το 25% ως τον Οκτώβριο, εκτός εάν το Μεξικό αναλάβει μέτρα για την επίλυση της κρίσης της παράνομης μετανάστευσης.

Η συμφωνία θα επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να απελάσουν αιτούντες άσυλο από την Κεντρική Αμερική αντί να εφαρμόσουν δασμούς και ταυτόχρονα θα ενισχύσει τις προσπάθειες του Μεξικού για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης, ανέφερε η Washington Post, επικαλούμενη αξιωματούχους και από τις δύο χώρες.

Οι αξιωματούχοι εξήγησαν ότι οι δύο χώρες συζητούν ένα σχέδιο που θα απαιτούσε από τους πολίτες των χωρών της Κεντρικής Αμερικής να καταφύγουν στην πρώτη ξένη χώρα στην οποία φτάνουν αφού εγκατέλειψαν τη χώρα τους. Η συμφωνία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, πρόσθεσαν οι ίδιοι.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εκτοπίσουν τους αιτούντες άσυλο από την Γουατεμάλα στο Μεξικό, ενώ οι αιτούντες άσυλο της Ονδούρας και του Ελ Σαλβαδόρ θα σταλούν στη Γουατεμάλα, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού, Μαρσέλο Έμπαρντ, δήλωσε ότι παραμένει αισιόδοξος για τις συνεχιζόμενες συνομιλίες με τις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι δεν κατέληξαν σε συμφωνία κατά την πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν την Πέμπτη.