6 Ιουνίου 2019

Τουρκία: Σημαντική αύξηση στις αμυντικές εξαγωγές καταγράφει η Άγκυρα

Η Τουρκία αύξησε τις πωλήσεις αμυντικών προϊόντων κατά 37% τους πρώτους πέντε μήνες του έτους σε 1,07 δισ. δολ., ανέφερε η τουρκική εφημερίδα Sabah.

Οι πωλήσεις στο Κατάρ αυξήθηκαν κατά περισσότερο...
... από 300 τοις εκατό ετησίως και συγκεκριμένα ανήλθαν στα 123 εκατομμύρια δολάρια. Οι εξαγωγές προς το Ομάν αυξήθηκαν επίσης, κατά 40% και στα 101 εκατομμύρια δολάρια, δήλωσε η Sabah. Οι τουρκικές αμυντικές εταιρείες αναπτύσσουν και εξάγουν περισσότερα όπλα, συμπεριλαμβανομένων των drone και των τεθωρακισμένων οχημάτων, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να ενισχύσει την περιφερειακή θέση της χώρας.

Αίσθηση προκαλεί ότι οι αμυντικές πωλήσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν κατά 21% ετησίως στα 326 εκατομμύρια δολάρια παρά την κρίση στις μεταξύ τους σχέσεις. Μια άλλη σημαντική αγορά για την Τουρκία είναι και η Ουκρανία στην οποία πουλά drones και αγοράζει από αυτήν αντιαρματικούς πυραύλους.

Η Τουρκία πάντως βρίσκεται σε δύσκολή θέση σχετικά με το πρόγραμμα μαχητικών F-35 λόγω της αγοράς των ρωσικών πυραύλων S-400 και υπάρχουν σενάρια που τη θέλουν ακόμη και εκτός προγράμματος.