8 Ιουνίου 2019

Σε Αν.Θράκη και Ντιγιαρμπακίρ θα παράγει σχιστολιθικό φυσικό αέριο η Τουρκία

Το 2017 η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Τουρκία ξεπέρασε τα 55 bcm (δισ. κυβικά μέτρα), φυσικό αέριο το οποίο στο σύνολο του προέρχεται από την Ρωσία.

Αυτό πιέζει την Τουρκία...


... -όχι μόνο την οικονομία της Τουρκίας-, αλλά και τις σχέσεις της με την Δύση. Η ενεργειακή αυτή εξάρτηση της Τουρκίας θα συνεχιστεί και στο μέλλον, δίνοντας στην Ελλάδα την ευκαιρία να ταυτιστεί με τα ενεργειακά συμφέροντα των ΗΠΑ και να χτίσει την δική της ενεργειακή πολιτική αφού είναι πλέον σημαντικός παράγοντας στην Ενεργειακή Διαφοροποίηση της Ευρώπης.

Η Τουρκία με την σειρά θα επιδιώξει και αυτή να φτιάξει την δική της ενεργειακή πολιτική τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο με τους τερματικούς σταθμούς LNG, όσο και με τους αγωγούς στα σύνορα με την Συρία.

Σε όλα αυτά οι Τούρκοι προχωρούν ένα βήμα παραπάνω και σχεδιάζουν την παραγωγή σχιστολιθικού φυσικού αερίου στην Ανατολική Θράκη και στο Ντιγιαρμπακίρ. Ήδη στην Ανατολική Θράκη η Petroleum Corporation (TPAO) έχει προχωρήσει σε γεωτρήσεις ενώ στο Ντιγιαρμπακί σχεδιάζονται φράγματα αφού η παραγωγή ΥΦΑ (Φυσικό Σχιστολιθικό Αέριο) απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού.

Αυτός είναι και ο λόγος -ειδικά στην Ανατολική Θράκη– που υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από περιβαντολλογικές οργανώσεις όσο και από τα αγροτικά συνδικάτα, όσα μπορούν και λειτουργούν στο καθεστώς Ερντογάν.

Η Ανατολική Θράκη είναι μια γεωργική περιοχή που παράγει το σύνολο των αναγκών της Τουρκίας με αγροτικά προϊόντα εδώ και πολλές δεκαετίας. Το ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον από την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων, η κατασκευή φραγμάτων από νερά που δεν υπάρχουν σήμερα, θεωρούν ότι θα καταστρέψει όλη την αγροτική παραγωγή