26 Μαΐου 2019

Το NATO φέρεται να υιοθετεί νέα στρατηγική για να αντιμετωπίσει την «πυρηνική απειλή της Ρωσίας»

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η νέα στρατιωτική στρατηγική της συμμαχίας εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα, ως απάντηση σε υποτιθέμενη «ρωσική πυρηνική απειλή», σύμφωνα με...


... τη γερμανική εφημερίδα Die Welt am Sonntag.

Ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι «μερικές φορές, είναι απαραίτητο να σφυρηλατήσουμε νέα στρατιωτικά σχέδια» για να διατηρήσουμε την ασφάλεια του ΝΑΤΟ.

Η δύναμη της συμμαχίας εδράζεται στο ότι «είμαστε σε θέση να αλλάξουμε όταν είναι απαραίτητο», είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η νέα στρατιωτική στρατηγική του ΝΑΤΟ «θα βελτιώσει σημαντικά τις στρατιωτικές δυνατότητές μας σε δύσκολους καιρούς» και δεν αποσκοπεί στο να «κατευνάσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ».

Τον Απρίλιο, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα ήθελε να βλέπει τα μέλη του ΝΑΤΟ να πληρώνουν τουλάχιστον το 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τους σε αμυντικές δαπάνες - μια μεταστροφή από την ομιλία του πέρυσι όταν ζήτησε από τους ηγέτες του ΝΑΤΟ αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 4% του ΑΕΠ. Οι ΗΠΑ καταβάλλουν το 4,3% του ΑΕΠ τους σε αμυντικές δαπάνες.

Οι επισημάνσεις του Στόλτενμπεργκ έρχονται σε συνέχεια δηλώσεών του την Πέμπτη, όταν ανέφερε πως το ΝΑΤΟ δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει όλα τα απαραίτητα μέσα για να ανταποκριθεί σε κυβερνοεπιθέσεις.

Σημείωσε ότι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν ότι μια κυβερνοεπίθεση θα μπορούσε στο μέλλον να ενεργοποιήσει το άρθρο 5 της ιδρυτικής συνθήκης της συμμαχίας, το οποίο προβλέπει ότι μια επίθεση εναντίον ενός μέλους μπορεί να αντιμετωπιστεί ως επίθεση εναντίον ολόκληρης της στρατιωτικής συμμαχίας.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα εκφράσει τις ανησυχίες της σχετικά με την αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης της συμμαχίας προς την Ανατολή. Το Κρεμλίνο έχει υπογραμμίζει ότι η Ρωσία δεν απειλεί άλλα έθνη, αλλά δεν θα αγνοήσει πράξεις που θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντά της.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, το ΝΑΤΟ συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι η Ρωσία αποτελεί απειλή, προκειμένου να ενισχύσει τη στρατιωτική του επιρροή στα σύνορα της Ρωσίας.