17 Μαΐου 2019

Δημοσίευμα: Οι ΗΠΑ θέλουν Ελλάδα και άλλες πέντε χώρες να εγκαταλείψουν ρωσικά και κινεζικά όπλα

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε αμερικανικό πρότζεκτ που φέρεται να ξεκίνησε πέρυσι και βάσει του οποίου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει δεσμευτεί να διανείμει 190 εκατ. δολ. για την παράδοση αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού...
... σε έξι χώρες: Την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βοσνία, την Κροατία, τα Σκόπια τη Σλοβακία.

Έξι χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα φέρονται, σύμφωνα με δημοσίευμα του Defense One, να συμμετέχουν σε ένα αμερικανικό πρότζεκτ, το οποίο έχει σκοπό να προσφέρει μετρητά σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, προκειμένου να αγοράζουν αμερικανικό οπλισμό και να εγκαταλείπουν ή να απορρίπτουν όπλα που κατασκευάζονται στη Ρωσία και στην Κίνα.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα, πρόκειται για το πρόγραμμα «European Recapitalisation Incentive Programme» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την εφαρμογή του οποίου μάλιστα οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επεκτείνουν και σε άλλες χώρες.

Το δημοσίευμα επικαλείται αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δεν κατονομάζεται και οποίος φέρεται να δηλώνει ότι η Ουάσιγκτον θέλει να εφαρμόσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε παγκόσμια κλίμακα και να βοηθήσει του εταίρους των ΗΠΑ να «αποχωρήσουν ή να μείνουν μακριά από ρωσικό ή κινεζικό (σ.σ. στρατιωτικό) εξοπλισμό». Εικάζεται ότι πρόκειται για χώρες της Κεντρικής Ασίας, της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Αφρικής.

Επίσης, σύμφωνα με την εν λόγω πηγή, το πρόγραμμα αναγκάζει τις χώρες να απορρίπτουν τα ρωσικά και κινεζικά όπλα, να δεσμεύονται ότι δεν θα προχωρήσουν στην αγορά νέων όπλων και να προορίζουν μέρος των κεφαλαίων τους για την αγορά αμερικανικών όπλων.

Εάν κάποια χώρα συνεχίζει να αγοράζει εξαρτήματα ελικοπτέρων σοβιετικής εποχής και οχημάτων πεζικού, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με αμερικανικές κυρώσεις.

Στόχος είναι να «δοθούν τα κίνητρα σε εταίρους και συμμάχους, προκειμένου να βάλουν τα δικά τους κεφάλαια για να εκσυγχρονίσουν τον στρατό τους και να αφαιρέσουν τον εξοπλισμό ρωσικής κληρονομιάς», αναφέρει μεταξύ άλλων ο αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το δημοσίευμα.

Όπως διευκρινίζει ακόμη ο συγκεκριμένος αξιωματούχος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν χρησιμοποιεί τα χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων για τις ανάγκες του προγράμματος.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που αποκαλύφθηκε το 2018, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ήδη δεσμευτεί να διανείμει περίπου 190 εκατ. δολ. για την εφαρμογή του πρότζεκτ σε πέντε ακόμη χώρες, πέρα από την Ελλάδα: Αλβανία, Βοσνία, Κροατία, Βόρεια Μακεδονία και Σλοβακία. Συγκεκριμένα, μέσα στα επόμενα έτη, οι παραπάνω χώρες αναμένεται να δρομολογήσουν την αγορά αμερικανικών ελικοπτέρων και οχημάτων πεζικού.