17 Μαΐου 2019

Διπλωμάτης από τη Βενεζουέλα: Χάσαμε 30 δισ. δολ. σε 3 μήνες λόγω του οικονομικού αποκλεισμού

Από την έναρξη της πολιτικής κρίσης στη Βενεζουέλα, οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στον Χουάν Γκουάιδο και έχουν επιβάλει σειρά κυρώσεων σε βάρος του Καράκας.

Η Βενεζουέλα έχει χάσει...


... 30 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών λόγω των κυρώσεων και του οικονομικού αποκλεισμού, δήλωσε σε συνέντευξή του ο πρέσβης της λατινοαμερικανικής χώρας στην Αίγυπτο, Ουίλμερ Ομάρ Μπαριέντος.


Σύμφωνα με τον κ. Μπαριέντο, από τη στιγμή που ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Βενεζουέλας Χουάν Γκουάιδο, με τη στήριξη των ΗΠΑ, παρανόμως αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας τον Ιανουάριο, οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν παγώσει τραπεζικούς λογαριασμούς της κυβέρνησης της Βενεζουέλας. Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μπλοκάρει τα πετρελαϊκά περιουσιακά στοιχεία της χώρας και έχουν επιβάλει κυρώσεις στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA.

«Με φόντο αυτές τις κυρώσεις και τον αποκλεισμό, η χώρα έχει χάσει περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια τους τρεις τελευταίους μήνες, γεγονός που προκάλεσε μεγάλες δυσκολίες στην προμήθεια βασικών αγαθών, προϊόντων και φαρμάκων στη χώρα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας έχουν βλάψει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας. Ως παράδειγμα έφερε το μπλόκο στην πληρωμή ύψους 9 εκατομμυρίων δολαρίων μέσω διεθνούς λογαριασμού για θεραπείες αιμοκάθαρσης το 2018. Ως αποτέλεσμα, 15.000 ασθενείς παρέμειναν χωρίς την απαιτούμενη θεραπεία. Υπογράμμισε, δε, ότι «αυτές οι κυρώσεις έχουν οδηγήσει στον θάνατο 40.000 ανθρώπων».

Η Ουάσιγκτον διέταξε αναστολή κάθε αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ ΗΠΑ και Βενεζουέλας Στις 5 Ιανουαρίου, ο Χουάν Γκουάιδο εξελέγη επικεφαλής της ελεγχόμενης από την αντιπολίτευση Εθνικής Συνέλευσης, την οποία όλα τα άλλα κυβερνητικά παραρτήματα αρνούνταν να αναγνωρίσουν από το 2016.

Στις 23 Ιανουαρίου, δύο ημέρες μετά την ακύρωση της εκλογής του από το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας, ο Γκουάιδο αυτοανακηρύχθηκε «προσωρινός πρόεδρος» της χώρας. Ο νόμιμος πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος ορκίστηκε για τη δεύτερη προεδρική θητεία του στις 10 Ιανουαρίου μετά τη νίκη του στις εκλογές του Μαΐου, των οποίων μέρος της αντιπολίτευσης μποϊκοτάρει, χαρακτήρισε την κίνηση του Γκουάιδο ως μια προσπάθεια να οργανώσει ένα πραξικόπημα ενορχηστρωμένο από την Ουάσιγκτον.

Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν αμέσως τον Γκουάιδο, με περίπου 50 άλλες χώρες να ακολουθούν το παράδειγμά τους, συμπεριλαμβανομένης της Κολομβίας. Η Ρωσία, η Κίνα, η Κούβα, η Βολιβία και ορισμένα άλλα κράτη έχουν, εν τω μεταξύ, εκφράσει την υποστήριξή τους στη νόμιμη κυβέρνηση Μαδούρο.

Το Μεξικό και η Ουρουγουάη αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τον Γκουάιδο, δηλώνοντας ότι παραμένουν ουδέτεροι και πιστοί στην προώθηση της διευθέτησης κρίσεων μέσω του διαλόγου.

Στα τέλη Απριλίου του 2019, ο Γκουάιδο επιχείρησε να οργανώσει πραξικόπημα, ζητώντας από τον στρατό της χώρας να συνεργαστεί μαζί του σε μια προσπάθεια να ανατραπεί ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο, ωστόσο οι προσπάθειές του τελικά απέτυχαν. Μετά την αποτυχημένη απόπειρα, αρκετοί αξιωματούχοι της αντιπολίτευσης έφυγαν από τη χώρα, ενώ ο στρατός της Βενεζουέλας δήλωσε πιστός στον εκλεγμένο πρόεδρο.