31 Μαΐου 2019

Το πολιτικό πεδίο αλλάζει

Η διχαστική πολιτική που άσκησε ο Α. Τσίπρας κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο, οδηγεί σε μείωση του αριθμού των εισερχομένων κομμάτων στην Βουλή. Η πόλωση, πάντα συσπειρώνει τους ψηφοφόρους...


... των μεγάλων μονομάχων και περιθωριοποιεί τα μικρά κόμματα.

Αυτό λειτουργεί ευνοϊκά για τα κόμματα εξουσίας, τα οποία προσδοκούν να προσμετρήσουν στην δική τους δεξαμενή τους ψηφοφόρους των μικρών κομμάτων, που θα προτιμήσουν να τα υποστηρίξουν, προκειμένου να μη κερδίσει τις εκλογές ο αντίπαλος.

Το σκηνικό σήμερα είναι διαφορετικό από το αντίστοιχο του 2015. Τότε, ήταν η ισχυρή η επιθυμία των δανειστών, με την Γερμανία προεξάρχουσα, για κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα, μετά την απροσδόκητη μεταστροφή της πολιτικής από τον Α. Σαμαρά, να αρχίσει από νωρίς προεκλογικές παροχές, που δεν συμβάδιζαν με την μέχρι τότε σταθερή πορεία της Ελλάδας.

Και του "τράβηξαν το χαλί", όπως ειπώθηκε, υποστηρίζοντας πρόθυμους πολιτικούς, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια. Το εάν η "προθυμία" ήταν γνωστή εκ των προτέρων, ή επήλθε μετά, αυτό ίσως να μη το μάθουμε ποτέ. Όμως, οι αποκαλούμενες "κωλοτούμπες" προφανώς και γεννούν ερωτηματικά, και δεν μπορώ φυσικά να γνωρίζω, αν προήλθαν μόνον από την δίψα κατοχής της εξουσίας.

Σήμερα, τα πράγματα είναι διαφορετικά, και διαπιστώνεται από την συμπεριφορά των αγορών. Η επίδειξη αριστεροσύνης του Τσίπρα, είναι εμπόδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας, με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις να παραμένουν απραγματοποίητες. Μάλιστα δε, όπου υπήρξε μεταρρύθμιση, μάλλον ως απορρύθμιση πρέπει να χαρακτηριστεί, επειδή τα στελέχη της Αριστεράς, βάλθηκαν επί τέσσερα σχεδόν χρόνια να διαλύσουν και ό,τι καλό υπήρχε.

Ταυτοχρόνως, η Ν.Δ. ανέκαμψε, και βρίσκεται σε ποσοστά αυτοδυναμίας, όπως ανέκαμψε και το ΠΑΣΟΚ, απαλλασσόμενο από τους πρασινοφρουρούς και κηπουρούς, δεχόμενο μέρος των κεντρογενών. Μικρό ποσοστό αλλά ενδεικτικό.

Η Ν.Δ., ελπίζει σε επιστροφή των ψηφοφόρων της από τους ΑΝΕΛ και τα άλλα μικρά κόμματα που εμφανίστηκαν στις ευρωεκλογές, το δε ΠΑΣΟΚ προσβλέπει στους ψηφοφόρους του Ποταμιού, και σε μέρος ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι βεβαιώθηκαν ότι βρίσκεται εκτός της κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένει επιστροφή όσων προτίμησαν τον Βαρουφάκη και τα άλλα μικρά κόμματα της Αριστεράς. Αν συμβεί έτσι, μάλλον οι διαφορές μεταξύ των τριών κομμάτων θα παραμείνουν οι ίδιες.

Ασφαλώς, και μέσα σε ένα μήνα πολλά μπορούν να συμβούν. Σε ακριβείς προβλέψεις για την κάλπη, προβαίνουν μόνον οι αστρολόγοι. Στη πολιτική βασιλεύει το απρόβλεπτο. Με τα όσα συμβαίνουν όμως σήμερα, μπορεί κάποιος να μιλήσει για ενδείξεις. Ή, καλύτερα, την Δευτέρα, θα καταστεί πιο σαφής η κατάσταση. Η αναμενόμενη αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, μπορεί να οδηγήσει σε εξελίξεις.

Είναι κοινή διαπίστωση ότι η "ομάδα των 53" δεν κρύβει την δυσφορία της για τις επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου, όπου η κλειστή ομάδα των εμπίστων του Α. Τσίπρα σήκωσαν στους ώμους τους το βάρος του προεκλογικού αγώνα, και χρεώνονται φυσικά την αποτυχία. Και ναι μεν, παραμονές εθνικών εκλογών, δεν πρόκειται να τεθεί θέμα ηγεσίας, αλλά και μόνον οι εντάσεις μεταξύ τους, δεν οδηγούν στον ίδιο ζήλο εξεύρεσης ψηφοφόρων.

Έχουν μάλιστα το πρόβλημα, προς τα πού θα στραφούν. Αν επιλέξουν, ως λέγεται, να απευθυνθούν τώρα στον κεντρώο χώρο της μεσαίας τάξης, αφενός δύσκολα θα γίνουν πιστευτοί, αλλά θα χάσουν και τους αριστερούς των μικρών κομμάτων, προς τους οποίους αποβλέπουν.

Ως προ τη Ν.Δ., μόνον αν εμφανίσει αυτοκτονικές τάσεις, και δε συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτιά της καταξιωμένους πολιτικούς, θα μπορούσε να έχει πρόβλημα. Θα φανεί αυτό στις επόμενες μέρες.
Ο Μακεδών