26 Μαΐου 2019

Ευρωεκλογές: Ο Μακρόν προσπαθεί να φτάσει την Λεπέν

Να πείσει τους νέους προσπάθησε ο Γάλλος πρόεδρος

Μια μέρα πριν από τις ευρωεκλογές στην Γαλλία, τη δεύτερη σε πληθυσμό χώρα της Ευρώπης, ο πρόεδρος Μακρόν έκανε ό,τι περνά...


... από το χέρι του για να καλύψει την διαφορά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στην Μαρίν Λεπέν.

2 - 2,5% προηγείται πλέον ξεκάθαρα η λίστα της Λεπέν έχοντας φθάσει το 25% σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Γεμάτοι ανησυχία οι οπαδοί του Μακρόν στοχεύουν πλέον στη μείωση όσο είναι δυνατόν της διαφοράς, διαπιστώνοντας ότι η πρωτιά τους έχει πλέον ξεφύγει, παρά τις δηλώσεις του προέδρου ότι «αρνείται την ηττοπάθεια».

Να πείσει τους νέους προσπάθησε ο Γάλλος πρόεδρος
Έτσι οι Μακρονικοί και ανάμεσά τους όλοι σχεδόν οι υπουργοί δραστηριοποιήθηκαν ιδιαίτερα αυτήν την εβδομάδα προσφέροντας εικόνες πρωτοφανείς για τα γαλλικά δεδομένα. Δεν είναι σύνηθες η υπουργός Υγείας να μοιράζει φυλλάδια σε λαϊκή αγορά ούτε ο υπουργός Παιδείας να συμμετέχει σε τηλεφωνική διαφημιστική καμπάνια. Αλλά ο πρόεδρος Μακρόν υπήρξε σαφής. Ζήτησε τη συμμετοχή όλων αφήνοντας να αιωρείται η απειλή του ανασχηματισμού.

Ο ίδιος στράφηκε στην τελευταία φάση του προεκλογικού αγώνα τους νέους. Επηρεασμένος από τις κινητοποιήσεις της νεολαίας για το κλίμα έδωσε ξαφνική οικολογική στροφή στις επιλογές του και για να πείσει αποδέχθηκε, 45λεπτη συνέντευξη στον γνωστό νεαρό σταρ του Youtube Ουγκό Τραβέρς. Ας σημειωθεί ότι στις ευρωεκλογές του 2014 η αποχή στους νέους 18-24 ετών έφθασε το 74%. Κατά συνέπεια οι νέοι αποτελούν και για τον πρόεδρο Μακρόν σημαντική δεξαμενή ψήφων.