26 Μαΐου 2019

Αλβανία: Στερούνται του δικαιώματος ψήφου οι …αιωνόβιοι!

Οι άνω των 100 ετών Αλβανοί στερούνται του δικαιώματος ψήφου, σύμφωνα με ανακοίνωση του αλβανικού υπουργείου Εσωτερικών, η οποία δεν διευκρινίζει τους λόγους για αυτήν την απόφαση.

Χθες το υπουργείο Εσωτερικών...


... της Αλβανίας δημοσιοποίησε την τελική λίστα των ψηφοφόρων για τις τοπικές εκλογές που θα γίνουν στις 30 Ιουνίου 2019.

Δικαίωμα ψήφου στις εκλογές αυτές έχουν 3.536.015 εγγεγραμμένοι Αλβανοί, μεταξύ των οποίων, 132 788 ψηφοφόροι ψηφίζουν για πρώτη φορά, και από αυτούς το 51% είναι άνδρες και το 49% είναι γυναίκες και κορίτσια.

Το υπουργείο διευκρινίζει ότι οι λίστες έχουν ενημερωθεί, μετά  την αφαίρεση πλαστών ψηφοφόρων και διευθύνσεων, τονίζοντας ότι δύο κατηγορίες έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν. Πρόκειται για υπέργηρους, άτομα που είναι άνω των 100 ετών καθώς και καταδίκους, σύμφωνα με το νόμο περί αποποινικοποίησης.

Οι ψηφοφόροι που δεν θα βρουν το όνομά τους στους εκλογικούς καταλόγους μπορούν να καταφύγουν  στο δικαστήριο. Επίσης, μπορούν να ψηφίσουν και οι Αλβανοί των οποίων τα δελτία ταυτότητας έχουν λήξει, καθώς αυτά ισχύουν -έπειτα από υπουργική απόφαση- μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019.
[πηγές: shqiptarja, βαλκανικό περισκόπιο]