16 Μαΐου 2019

Υποψήφιοι δήμαρχοι απορρίπτουν το «χρίσμα» του ΣΥΡΙΖΑ

Στην επιφάνεια, και μάλιστα με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, βγήκε η γνωστή στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ δυστοκία του ΣΥΡΙΖΑ να βρει ισχυρά ερείσματα στις τοπικές κοινωνίες.

Μόλις λίγες ημέρες πριν από...


... τις εκλογές, ανακοίνωση του κόμματος που έδινε «χρίσματα» σε υποψήφιους δημάρχους ανά την Ελλάδα γύρισε τελικά μπούμερανγκ, καθώς λειτούργησε σαν θρυαλλίδα που πυροδότησε μπαράζ αντιδράσεων και διαψεύσεων.

Από τις πιο ηχηρές διαψεύσεις ήταν αυτές των δύο αντιπεριφερειαρχών της κ. Δούρου στον βόρειο και ανατολικό τομέα. Ο λόγος για τους Γιώργο Καραμέρο, υποψήφιο δήμαρχο Αμαρουσίου, και Πέτρο Φιλίππου, που διεκδικεί εκ νέου τον Δήμο Σαρωνικού.

Ο Γ. Καραμέρος με ανακοίνωση σημειώνει «με αφορμή ανακοινώσεις και δημοσιεύματα περί υποστήριξης από τον ΣΥΡΙΖΑ» πως «πορευόμαστε ανεξάρτητοι από κόμματα και ιδεολογικές αφετηρίες», προσθέτοντας πως «σεβόμαστε την πολιτική ταυτότητα όλων, δε διεκδικήσαμε, δεν θέλουμε και δεν έχουμε χρίσμα από κανέναν».

Ανάλογη στάση και από τον κ. Φιλίππου, που δήλωσε «ρητά και κατηγορηματικά» ότι ο συνδυασμός του «είναι αυτοδιοικητική παράταξη, πλήρως ανεξάρτητη», διαψεύδοντας «κατηγορηματικά όποιο ή όποια κόμματα δηλώνουν ή δηλώσουν στήριξη».

Αλλά δεν ήταν μόνον τα παραπάνω. Η πρόχειρη, όπως φάνηκε ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, έφερε την αντίδραση και του δημάρχου Ραφήνας - Πικερμίου Ευάγγελου Μπουρνούς, που ανέφερε ότι «με έκπληξη πληροφορήθηκα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του δήλωσε ότι στηρίζει το συνδυασμό».

Επίσης, ο υποψήφιος δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς αναφέρει πως «ούτε ζητήσαμε, ούτε διαπραγματευτήκαμε ποτέ στήριξη». Ιδια αντίδραση είχαν και ο υποψήφιος δήμαρχος Μαρκοπούλου Μεσογαίας Γιάννης Πολίτης, ο Δημήτρης Καλογερόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Αιγιαλείας, ενώ σφοδρή υπήρξε η αντίδραση και από τον υποψήφιο δήμαρχο Παιανίας Κώστα Μπουλμέτη.

Οι παραπάνω σταχυολογημένες περιπτώσεις, αφού δεν είναι οι μόνες, αναδεικνύουν ευρύτερο πολιτικό πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ: παρά το γεγονός πως εδώ και τέσσερα χρόνια είναι κυβέρνηση, δεν κατάφερε να αποκτήσει κομματικό μηχανισμό ανάλογο μεγάλου κόμματος και να μετεξελιχθεί σε τοπικό επίπεδο σε κάτι μεγαλύτερο από την οργάνωση του 3% έως 5%.

Οι έντονες αντιδράσεις ανάγκασαν την Κουμουνδούρου και προσωπικά τον γραμματέα κ. Σκουρλέτη σε απολογητικές ανακοινώσεις. Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως το κάλεσμα που έκανε μέσω της ανακοίνωσής του «δηλώνει την εκτίμηση στα πρόσωπα των υποψηφίων» και «δεν δηλώνει σε καμία περίπτωση σχέση κομματικής εξάρτησης», κάτι που επανέλαβε και ο κ. Σκουρλέτης.

Αναμενόμενο να έρθει και η αντίδραση του ΚΙΝΑΛ, καθώς σε αυτοδιοικητικό επίπεδο το φαινόμενο να μπαίνει «σφήνα» ο ΣΥΡΙΖΑ σε υποψηφίους που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ είναι συχνό.

«Η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ να δώσει με το ζόρι στηρίξεις χωρίς τη συναίνεσή τους καταδεικνύει πανικό και απόγνωση», σημείωνει η Χαριλάου Τρικούπη, ενώ, από την πλευρά της, η Ν.Δ., μέσω του γραμματέα κ. Αυγενάκη, σημείωσε πως οι αλλεπάλληλες διαψεύσεις υποψήφιων δημάρχων «είναι άλλη μία βροντερή ένδειξη της μεγάλης πολιτικής αλλαγής που έρχεται στη χώρα».