16 Μαΐου 2019

Ο άγνωστος ρόλος του «Apollo 10» στην προσσελήνωση

Τον ηρωισμό των μελών της αποστολής «Apollo 11», των πρώτων ανθρώπων που περπάτησαν στη Σελήνη θα γιορτάσουμε σε λίγους μήνες.

Ελάχιστοι θυμούνται, όμως, τους πρωτοπόρους ...


... αστροναύτες του «Apollo 10», που δύο μήνες πριν από τον Νιλ Αρμστρονγκ, τον Μπαζ Ολντριν και τον Μάικλ Κόλινς πραγματοποίησαν «πρόβα τζενεράλε» φθάνοντας μέχρι τη Σελήνη, χωρίς όμως να προσσεληνωθούν σε αυτή.

Η αποστολή αυτή ήταν λες και ο Φερδινάνδος και η Ισαβέλλα είχαν στείλει πλοίο στο Νέο Κόσμο το 1491, διατάζοντας το πλήρωμά του να μην αποβιβαστεί στην αμερικανική ήπειρο, καθώς το επόμενο πλοίο με πλοίαρχο τον Κολόμβο θα το έκανε το 1492.

Η ιστορική ομιλία του προέδρου Κένεντι το 1961, που περιείχε το κέλευσμα για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη, προκάλεσε αγώνα δρόμου στη NASA. Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο μηχανικοί, τεχνικοί και επιστήμονες αφιέρωσαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την εκπλήρωση του στόχου αυτού, ενώ τρεις αστροναύτες σκοτώθηκαν στην πυρκαγιά της αποστολής «Apollo 1».

Η αποστολή «Apollo 10», τρία χρόνια μετά την τραγωδία του «Apollo 1», είχε ως στόχο της να δοκιμάσει το όχημα προσσελήνωσης –χωρίς όμως να προσσεληνωθεί– ολοκληρώνοντας όλα τα υπόλοιπα στάδια της αποστολής της ομάδας του Αρμστρονγκ.

Οι αστροναύτες του «Apollo 10» απογειώθηκαν, ταξίδεψαν τρεις ημέρες μέχρι τη Σελήνη, αποσυνέδεσαν τον κυρίως πύραυλο από το όχημα προσσελήνωσης, το επανασυνέδεσαν στον κυρίως πύραυλο, επέστρεψαν στη Γη και προσγειώθηκαν στον Ειρηνικό ωκεανό.

Δύο μήνες αργότερα, η ομάδα του Νιλ Αρμστρονγκ προσεδαφιζόταν στη Σελήνη και εξασφάλιζε τις επευφημίες όλου του πλανήτη. Η προθυμία των αστροναυτών του «Apollo 10» να φθάσουν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη χωρίς να «αγγίξουν» την επιφάνειά της ανταμείφθηκε, όμως, γενναιόδωρα από τη NASA.

Ο Τζον Γιανγκ, πιλότος του οχήματος προσσελήνωσης της αποστολής «Apollo 10», πάτησε εντέλει αργότερα στη Σελήνη, ως μέλος της αποστολής «Apollo 16», ενώ υπηρέτησε και αρκετά χρόνια ύστερα από την αποστολή αυτή ως κυβερνήτης στην πρώτη πτήση του διαστημικού λεωφορείου.

Ο επικεφαλής της αποστολής «Apollo 10», Γιουτζίν Σέρναν, πήγε και αυτός στη Σελήνη, ως μέλος της αποστολής «Apollo 17» το 1972, για να γίνει ο τελευταίος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη.

Από τη μεριά του, ο χειριστής του σεληνιακού οχήματος Τόμας Στάφορντ παρότι δεν γύρισε στη Σελήνη, διορίστηκε επικεφαλής της κοινής αμερικανοσοβιετικής αποστολής «Apollo-Σογιούζ» του 1975, που είχε ως στόχο της την αποκλιμάκωση του ανταγωνισμού μεταξύ των υπερδυνάμεων στο Διάστημα.

Παρότι η αποστολή «Apollo 10» επισκιάστηκε από μεταγενέστερες, που προσσεληνώθηκαν στην επιφάνεια του δορυφόρου της Γης, οι αστροναύτες της υπήρξαν πρωτοπόροι και το επίτευγμά τους παραμένει αξιομνημόνευτο.