16 Μαΐου 2019

Στην Ε.Ε. μιλούν για εικονική πραγματικότητα

Κάτι παραπάνω από απογοητευτικές είναι οι επιδόσεις της Ελλάδας αναφορικά με τις καταγεγραμμένες επενδύσεις, ελληνικές και ξένες, που είτε ανακοινώθηκαν είτε δρομολογήθηκαν το τελευταίο δωδεκάμηνο.

Και το γεγονός, όπως...


... είχε αποκαλύψει προ δέκα ημερών η Voria.gr, έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στο στόχο της ανάπτυξης, αφού οι κάκιστες επιδόσεις σε αυτό το τόσο κρίσιμο μέτωπο οφείλονται κυρίως στη μεγάλη υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Η υποεκτέλεση του ΠΔΕ επηρέασε αρνητικά την ανάπτυξη, όπως επισημαίνει το τελευταίο διάστημα επανειλημμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς είχε ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της δημόσιας κατανάλωσης και επομένως του ΑΕΠ. Επιπλέον, διαπιστώνεται ότι το περυσινό πρωτογενές υπερπλεόνασμα προήλθε και από την υπερσυγκράτηση των δαπανών.

Συνεπώς, το όλο σκηνικό πάνω στο οποίο στήθηκε η υπερπαραγωγή της «Τρίτης των παροχών» από τον πρωθυπουργό, είναι μάλλον εικονική. Την ίδια ώρα, η ΕΕ εντοπίζει σημαντικούς πτωτικούς κινδύνους, όπως οι αναμενόμενες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας οι οποίες θα μπορούσαν να ανατρέψουν εν μέρει προηγούμενες μεταρρυθμίσεις και να αυξήσουν τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί επίσης για πρόσθετη πίεση που μπορεί να δημιουργηθεί από πολιτικές πρωτοβουλίες που επηρεάζουν το κόστος μισθοδοσίας του Δημοσίου. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Χορήγηση επιδομάτων, υπερωριών κι άλλων «ενισχύσεων», που θα αυξάνουν ενώ η χώρα θα πλησιάζει προς τις εθνικές εκλογές του ερχόμενου Οκτωβρίου.