16 Μαΐου 2019

Η Τουρκία δεν θα βάλει φρένο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

«Μια θετική εξέλιξη από την Τουρκία: Δεν θα εμποδίσει ούτε θα δημιουργήσει πρόβλημα για την κύρωση του Πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας  στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών...


... Φαρούκ Καϊμακτζή σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κύρωση παρατάθηκε λόγω των τοπικών εκλογών, αλλά μόλις συνέλθει η τουρκική συνέλευση, το πρωτόκολλο θα είναι στις προτεραιότητες της ημερήσιας διάταξης.

Το μήνυμα αυτό, γράφει το κείμενο, είναι σε αντίθεση με το μήνυμα του ομολόγου του, Υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος στις αρχές Απριλίου (04.03.2019) προειδοποίησε τα Σκόπια ότι στη χώρα υπάρχουν δομές της «τρομοκρατικής οργάνωσης του Γκιουλέν»/ Feto, ο οποίος, μάλιστα, συνέδεσε την εξάλειψη των Γκιουλενιστών με την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, ο Ακάρ είχε απαριθμήσει τους Γκιουλενιστές σε 15 άτομα που βρίσκονταν στα Σκόπια. Τότε ο υπουργός Εσωτερικών κινήθηκε για την έκδοση των μελών της Feto, και σήμερα 2 από τους 15 δεν βρίσκονται πλέον στη χώρα, όπως σημειώνεται.

Η Τουρκία από πέρυσι είχε ζητήσει την έκδοση των 15 ατόμων, καθώς υπήρχαν υποψίες ότι συνεργάζονταν  με οργανώσεις που συνδέονταν με τον Φετουλάχ Γκιουλέν που κατηγορείται για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 στην Τουρκία. Μέχρι τώρα τα Σκόπια λάμβαναν απογοητευτικά σημειώματα από την Άγκυρα, επειδή η κυβέρνηση  δεν έπραξε τίποτε για την επιβολή κυρώσεων στους 15 Γκιουλενιστές.
[Πηγές: alfa, βαλκανικό περισκόπιο]