17 Μαΐου 2019

Κυπριακό: Υπάρχει μυστική «συμφωνία» ανταλλαγών των Τσίπρα-Ερντογάν;

Την ίδια στιγμή που η Τουρκία με τις ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο έχει ανεβάσει «κατακόρυφα» τον δείκτη της προκλητικότητας, ακόμα και στο βαθμό να ενημερώνει ξένους διπλωμάτες για τα «δίκαιά» της...


... στην κυπριακή ΑΟΖ, εδώ στην Ελλάδα, υπάρχουν νέες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά αλλά και στο Κυπριακό λίγες μέρες πριν τις κρίσιμες ευρωεκλογές.

Και αυτό γιατί, πριν από δυο ημέρες η ελληνική κυβέρνηση δια της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών, Σίας Αναγνωστοπούλου στην Βουλή ανακοίνωσε ότι τον Ιούνιο η Ελλάδα θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο στα 12 μίλια.

Ωστόσο, την τρομερή είδηση φέρνει στο φως της δημοσιότητας σήμερα η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, η οποία με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της κάνει μια αποκάλυψη που αν δεν διαψευστεί είναι ίσως η πιο σοβαρή εξέλιξη των τελευταίων χρόνων στα εθνικά μας θέματα.  Αποκαλύπτει ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει προτείνει στον Ταγίπ Ερντογάν μια ανταλλαγή η οποία μπορεί να αλλάξει ριζικά τα δεδομένα στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ποιο είναι το προτεινόμενο «deal» για τους Τσίπρα-Ερντογάν: Η συμφωνία, λοιπόν προτείνει τα εξής: Η Τουρκία θα κάνει τις παραχωρήσεις που θα της ζητήσει η Κύπρος για να λυθεί το Κυπριακό προς την κατεύθυνση της Ομοσπονδίας. Αυτό θα γίνει με την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από το νησί και την αντικατάστασή τους από μονάδα του ΝΑΤΟ..

Όλες οι δυνάμεις της Δύσης που μετέχουν στο ενεργειακό κονσόρτσιουμ για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου θα συμφωνήσουν να βάλουν και την Τουρκία στο παιχνίδι, γεγονός που εξυπηρετεί και τις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Άλλωστε δεν θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι ο υπουργός Ευρώπης της Βρετανίας πρόσφατα προκάλεσε θύελλα αμφισβητώντας την Κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως εξηγεί το δημοσίευμα όλα αυτά θα κριθούν από την στάση της Κύπρου στο θέμα αυτό και ίσως οι αποφάσεις να ληφθούν τον Σεπτέμβριο. Επίσης, αν ισχύει το ρεπορτάζ της ΕΣΤΙΑΣ είναι απαραίτητο να γίνει γνωστό αν η συμφωνία είναι εις γνώσιν των κομμάτων στην Ελλάδα ή όχι.