19 Μαΐου 2019

Απόβαση Ισραηλινών επενδυτών στην ελληνική αγορά ακινήτων

Το έντονο ενδιαφέρον επενδυτών από το Ισραήλ για την απόκτηση ακινήτων στην ελληνική αγορά φιλοδοξούν να εκμεταλλευθούν τα δικηγορικά γραφεία Machas & Partners από την Ελλάδα και Firon & Co. από το Ισραήλ, που προχώρησαν...


... στη δημιουργία ενός εξειδικευμένου κοινού φορέα, ο οποίος θα αναλάβει την υποστήριξη ξένων επενδυτών στην εγχώρια αγορά ακινήτων.

Στόχος είναι να διευκολυνθεί η είσοδος επενδυτών από το Ισραήλ οι οποίοι ενδιαφέρονται να επωφεληθούν των ευκαιριών που προσφέρονται τόσο μέσω του προγράμματος «χρυσή βίζα», που αφορά τη χορήγηση άδειας παραμονής στους επενδυτές εκτός Ε.Ε. που αποκτούν ακίνητα, όσο και τη δημοφιλία των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας έχει πυκνώσει αισθητά το «ρεύμα» επενδυτών από το Ισραήλ στην Ελλάδα και στην αγορά ακινήτων. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων, το ισραηλινών συμφερόντων Zoia Fund του κ. Ρούμπεν Σάγκι έχει αποκτήσει περί τις 20 πολυκατοικίες στην Αττική, από το ιστορικό κέντρο (Κουκάκι) και τον Λυκαβηττό μέχρι το Μαρούσι, και δρομολογεί την ανακατασκευή τους ώστε να αξιοποιηθούν μέσω της Airbnb.

Αντίστοιχα, σημαντικές κινήσεις έχουν πραγματοποιήσει Ισραηλινοί αγοραστές και στην αγορά εξοχικών κατοικιών και κέντρων αναψυχής και εστίασης στη Μύκονο. Ενεργός στην ελληνική αγορά ακινήτων είναι και ο Ισραηλινός επενδυτής Μπένι Στάινμετζ, ο οποίος έχει υψηλή ρευστότητα μετά την πώληση της συμμετοχής του στην Invel.

Ο κ. Στάινμετζ φέρεται να απέκτησε πρόσφατα δύο ακίνητα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας εμπορικής και οικιστικής χρήσης, ενώ κινείται και για την απόκτηση ξενοδοχειακών ακινήτων.

Αντίστοιχα, ο ισραηλινός όμιλος Fattal Group πλειοδότησε στον διαγωνισμό για τη μακροχρόνια εκμίσθωση του ξενοδοχείου Esperia Palace, στο κέντρο της Αθήνας, στη συμβολή των οδών Σταδίου και Εδουάρδου Λω, καταθέτοντας προσφορά με μηνιαίο μίσθωμα 95.800 ευρώ (σχεδόν διπλάσιο από το ελάχιστο ζητούμενο των 54.000 ευρώ!). Το ακίνητο είναι ιδιοκτησίας ΕΦΚΑ και θα επαναλειτουργήσει ως ξενοδοχείο πέντε αστέρων, μετά τις εργασίες ανακατασκευής.

Οπως αναφέρουν φορείς της αγοράς ακινήτων, η ελληνική αγορά έχει προσελκύσει δεκάδες μικρότερα επενδυτικά «οχήματα», γνωστά και ως «family offices», δηλαδή μικρές και μεσαίες οικογενειακού χαρακτήρα επιχειρήσεις από το εξωτερικό, κυρίως το Ισραήλ και την Τουρκία, τα οποία έχουν προβεί σε δεκάδες αγορές ακινήτων στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου.

Πρόκειται για επενδυτές με ρευστότητα της τάξεως των 10-15 εκατ. ευρώ έκαστος και σπανιότερα έως 40-50 εκατ. ευρώ. Στο στόχαστρο των εν λόγω επενδυτών βρίσκονται ακίνητα εισοδήματος, όπως καταστήματα ή γραφεία, αλλά και κατοικίες. Συνήθως προσανατολίζονται σε αγορές της τάξεως των 1-3 εκατ. ευρώ ανά ακίνητο.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση των δικηγορικών γραφείων, η Machas & Partners ιδρύθηκε από τον Πέτρο Μαχά το 2011 και σήμερα διαθέτει διεθνές πελατολόγιο και σημαντική παρουσία και έξω από τα ελληνικά σύνορα. Αντίστοιχα, η Firon & Co. αποτελεί το σημαντικότερο όνομα στην αγορά νομικών υπηρεσιών του Ισραήλ και με 260 δικηγόρους και παρουσία πέρα από το Ισραήλ, στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβία, εκπροσωπεί μερικούς από τους σπουδαιότερους επενδυτές στον τομέα των ακινήτων.

Οπως δήλωσε ο κ. Σβι Φιρόν, διευθύνων εταίρος της εταιρείας, «η συνεργασία μας με τη Machas & Partners αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα στη στρατηγική επιλογή μας να παρέχουμε την καλύτερη ποιοτικά υπηρεσία στους πελάτες μας, έχοντας τοπική παρουσία και συνεργασία με την καλύτερη δυνατή ομάδα».