25 Μαΐου 2019

Μαύρη τρύπα 5 δισ. ευρώ θα φέρει νέα μέτρα

Οι υπηρεσίες της Κομισιόν δεν σταμάτησαν, λόγω ευρωεκλογών, να κάνουν τον λογαριασμό του πακέτου Τσίπρα.

Τα πρώτα ευρήματα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι καθόλου αισιόδοξα...
... για την επόμενη μέρα, όταν έρθει η ώρα οι Βρυξέλλες και οι θεσμοί συνολικά να εκφράσουν μέσω των εκθέσεών τους τις θέσεις τους για τους εκλογικούς ακροβατισμούς της κυβέρνησης στην κόψη των δεσμεύσεων που η ίδια ανέλαβε.

Μέχρι τώρα, η προοπτική της ευρωκάλπης κράτησε τους τόνους χαμηλούς με εξαίρεση τον Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος, μετά την παρέμβαση του Γιάννη Στουρνάρα στο εσωτερικό, έστειλε τα πρώτα προειδοποιητικά σήματα πιθανού εκτροχιασμού και κυρώσεων.

Οι πρώτες μετρήσεις κόστους των μέτρων που ψηφίστηκαν πρόσφατα και όσων εξαγγέλθηκαν ως προεκλογικές παροχές για το 2020 δείχνουν σύμφωνα με πληροφορίες μαύρη τρύπα, η οποία ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ, έναντι των εν ισχύ δεσμεύσεων για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, φέτος και το 2020.

Μόνο για το 2019, η υστέρηση έναντι του στόχου υπερβαίνει το 1,5 δισ. ευρώ με το πρωτογενές πλεόνασμα να υποχωρεί σχεδόν μία μονάδα κάτω από το όριο του 3,5% του ΑΕΠ.

Ακόμα χειρότερα, το 2020, κατά τις εκτιμήσεις των τεχνοκρατών στις Βρυξέλλες, το πρωτογενές πλεόνασμα τείνει προς την περιοχή του 1,5% – 2% του ΑΕΠ, πολύ πιο κάτω και από το ανεπίσημο –επί του παρόντος– νέο όριο του 2,5% του ΑΕΠ που επιχείρησε να καθιερώσει ως στόχο η κυβέρνηση με την ιδιόμορφη παροχή «εγγυήσεων» από το μαξιλάρι ταμειακών διαθεσίμων.