8 Απριλίου 2019

"Η Ρωσία εισέβαλε στην Εσθονία, το ΝΑΤΟ έρχεται": Γερμανική εκπομπή το πάει ένα βήμα παραπέρα

Γνωστός παρουσιαστής τηλεοπτικής εκπομπής στην Γερμανία προσπάθησε να «εξαπατήσει» τους τηλεθεατές, αναφέροντας πως η Ρωσία έχει εισβάλει στην Εσθονία.

Αγνό αστείο ή μήπως συγκαλυμμένη προπαγάνδα...


... περί της Ρωσίας ως επιθετικής δύναμης;

Ένα σεβαστό γερμανικό τηλεοπτικό πρόγραμμα πολιτικής ανάλυσης άνοιξε την τελευταία εκπομπή του ενημερώνοντας τους θεατές ότι οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στις Βαλτικές χώρες.

«Μαζί με τους Ευρωπαίους και τους Γερμανούς συμμάχους, ο στρατός των ΗΠΑ κινείται επί του παρόντος μέσω της ξηράς, του αέρα και της θάλασσας στην Εσθονία για να εκδιώξει τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες εισέβαλαν για άλλη μια φορά, όπως στην Κριμαία το 2014, δήλωσε ο Κλάους Κλέμπερ, στον εθνικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ZDF την Πέμπτη το βράδυ.

Καθώς τα εκατ. των τηλεθεατών άρχισαν να τρέμουν, ο βετεράνος παρουσιαστής ανακοίνωσε ότι ήταν «ψέμα». «Μην ανησυχείτε. Δεν είναι αλήθεια. Αυτό είναι απλώς ένα φανταστικό σενάριο - αλλά ωστόσο ένα ρεαλιστικό σενάριο», δήλωσε ο Κλέμπερ.

Ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στη γερμανική δημοσιογραφία, ο Κλέμπερ εξήγησε ότι το ψέμα είχε σχεδιαστεί για να καταστήσει σαφές ότι ένας πόλεμος μπορεί να είναι επικείμενος και ότι η Γερμανία θα πρέπει να υπερασπιστεί ακόμη και τους μικρότερους συμμάχους της, συμπεριλαμβανομένων της Εσθονίας.

«Το πρόβλημα σήμερα είναι ότι το ΝΑΤΟ φαίνεται πιο εύθραυστο σήμερα στα 70ά του γενέθλια παρά σε οποιαδήποτε εποχή της ιστορίας του. Κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξε πρωτοφανής επιτυχία», δήλωσε ο παρουσιαστής.

Εκτός αν κάποιος πιστεύει ότι υπάρχει πραγματικά μια εγκυρότητα σε αυτές τις πρακτικές, υπάρχουν δύο τρόποι να εξετάσουμε αυτά τα οργουελικά σενάρια. Το πρώτο είναι να θεωρηθούν τα σύγχρονα μέσα ενημέρωσης ως διασκεδαστές, οι οποίοι δεν πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Παρά τα ακαδημαϊκά του προσόντα και τη μακρά ιστορία του ως κορυφαίου εξωτερικού ανταποκριτή, ο Κλέμπερ προσπαθεί να παραμείνει ψηλά στον δείκτη τηλεθέασης με χρήση τεχνικών σοκ και δέους. Στον θολό κόσμο των ειδησεογραφικών μέσων της Γερμανίας, η πιο προκλητική προσέγγιση οδηγεί σε υψηλότερα ποσοστά τηλεθέασης.

Όπως αναφέρει το RT, σε αυτή την περίπτωση, αυτό το κόλπο είναι απλώς trolling που απλώς εξομαλύνει τις πραγματικές ανησυχίες στην περιοχή. Αλλά υπάρχει και μια διαφορετική ερμηνεία: τι γίνεται αν οι άνθρωποι το πάρουν σοβαρά;

Φανταστείτε να διαβάζετε στα δυτικά μέσα ενημέρωσης ότι ένα ρωσικό κρατικό κανάλι έβγαζε ψεύτικα δελτία ειδήσεων σχετικά με μία εισβολή του ΝΑΤΟ στο Καλίνινγκραντ. Πιστεύετε ότι αυτή είναι μια προκλητική δημοσιογραφία ή θα θεωρούσατε ότι το Κρεμλίνο προκαλεί ανεύθυνες εντάσεις και προετοιμάζει τους Ρώσους για μια αντιπαράθεση με τη Δύση;

Λέγοντας στους ανθρώπους ότι «θα υπάρξει ένας πόλεμος με τη Ρωσία, πρέπει να αγαπάτε το ΝΑΤΟ» δεν είναι κάποια ακραία δημοσιογραφική άποψη, είναι η γραμμή της κυβέρνησης, που μεταδίδεται σε σπίτια στη Γερμανία ως υστερική προπαγάνδα. Αυτός είναι ο πραγματικός ρόλος που η Δύση επιθυμεί να διαδραματίσουν τα μέσα ενημέρωσης;