8 Απριλίου 2019

ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ / 31 Μαρτίου - 6 Απριλίου 2019

ΑΛΒΑΝΙΑ
31.3.2019: Στην έκθεση για τον Παγκόσμιο  Έλεγχο των Ναρκωτικών, που παρουσίασε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει κατατάξει την Αλβανία για τρίτη συνεχή χρονιά, ως τη χώρα...


... με το μεγαλύτερο ξέπλυμα παράνομου χρήματος στον κόσμο, αναφέροντας και τους τομείς που η μαφία ξεπλένει τα χρήματα της που προέρχονται από το έγκλημα.

«Οι κατασκευές, οι επενδύσεις σε επιχειρήσεις και τα τυχερά παιχνίδια είναι οι πιο διαδεδομένοι μέθοδοι για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στην Αλβανία», αναφέρει η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

31.3.2019: Ως σκανδαλώδη παρουσιάζει ο αλβανικός Τύπος, την λιποθυμία περισσότερων από 20 Αλβανών στρατιωτών κατά τη διάρκεια της παρέλασης στη λεωφόρο "Μαρτύρων του Έθνους", με την ευκαιρία της 10ης επετείου εισόδου της Αλβανίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία. Κατά τη διάρκεια της παρέλασης, ενώ οι δύο πρόεδροι Ιλίρ Μέτα και Έντι Ράμα πήραν το λόγο, οι στρατιώτες έπεφταν λιπόθυμοι. Περισσότεροι από 20 στρατιώτες  φαίνεται είχαν προβλήματα υγείας κατά τη διάρκεια της τελετής. Ορισμένοι μεταφέρθηκαν επειγόντως στο νοσοκομείο. Ένας από αυτούς χτύπησε στο κεφάλι του και μεταφέρθηκε στο στρατιωτικό νοσοκομείο. Άλλοι είχαν χτυπήσει στη μύτη και τους έβαλαν βαμβάκι.

1.4.2019: Το υπουργείο Άμυνας της Αλβανίας, δημοσίευσε στοιχεία για την κατάσταση και των αριθμό των πυρκαγιών σε όλη τη χώρα. Έχουν καταγραφεί 245 εστίες πυρκαγιών σε όλη την επικράτεια. Ο μεγαλύτερος αριθμός αναφέρεται στην περιοχή του Ελμπασάν, όπου υπήρχαν 49 εστίες που έκαψαν συνολικά 15 στρέμματα δάσους. Ο διευθυντής πολιτικής προστασίας και εκτάκτων αναγκών, Χάκι Τσάκο, δήλωσε ότι όλες οι πυρκαγιές θεωρούνται ότι έγιναν σκόπιμα και ότι κανένα άτομο ακόμη δεν έχει οδηγηθεί στη δικαιοσύνη.

2.4.2019: Ο Ολλανδός υπουργός Δικαιοσύνης και Ασφάλειας των Κάτω Χωρών, Φερντινάντ Γκράπενχάουζ, έδωσε συνέντευξη στα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης, δίνοντας λεπτομέρειες για τις συζητήσεις που είχε με τους επικεφαλής της αλβανικής κυβέρνησης. «Πήγα στα Τίρανα για να ζητήσω να συνεργασθούμε στον αγώνα κατά των εγκληματιών. Οι αλβανικές συμμορίες κερδίζουν ολοένα και περισσότερη δύναμη. Η αλβανική εγκληματικότητα λειτουργεί με οργανωμένο τρόπο. Οι αλβανικές συμμορίες της κοκαΐνης δραστηριοποιούνται  από τη Νότια Αμερική μέχρι το Λίμπουργκ. Η κοκαΐνη παραλαμβάνεται από τους Αλβανούς μέσω του λιμανιού του Ρότερνταμ», είπε.

2.4.2019: Ο πρώην πρόεδρος της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα χαρακτήρισε "σφαγείο για τους Αλβανούς" τις ελληνικές φυλακές μετά την αποκάλυψη του βίντεο με τις ανατριχιαστικές σκηνές της δολοφονίας του Αλβανού ποινικού κρατούμενου για βαριά αδικήματα Αλμπερτ Μπάκο (και) από ομοεθνή συγκρατούμενό του. Ζητά την παρέμβαση διεθνών οργανισμών προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες στην Ελλάδα για τις «μεσαιωνικές και απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν για τους Αλβανούς στις ελληνικές φυλακές».

4.4.2019: Τα στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας δείχνουν ότι στο τέλος του τέταρτου τριμήνου του περασμένου έτους, η Ελλάδα συνέχισε να είναι ο δεύτερος επενδυτής στη χώρα, όσον αφορά το κεφάλαιο, αφήνοντας την πρώτη θέση στην Ελβετία. Οι Ελβετοί επενδυτές έχουν δει μια ταχεία ανάπτυξη από τα μέσα του 2016, όταν έγινε η έναρξη των εργασιών για τον αγωγό φυσικού αερίου TAP, ένα έργο αξίας περίπου 1,5 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο ιστορικά στην Αλβανία. Παρόλο που ο TAP είναι επένδυση ενός συνόλου κρατών, καταχωρείται η έδρα του στην Ελβετία.

5.4.2019: Ένας 21χρονος Αλβανός συνελήφθη στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού φέρεται ως μέλος του ISIS και είχε προγραμματίσει να κάνει τρομοκρατικές επιθέσεις ως απάντηση στην επίθεση εναντίον των μουσουλμάνων στη Νέα Ζηλανδία, όπου σκοτώθηκαν 50 άνθρωποι. Ο Φάμπιαν Αλαμέτι, κατηγορείται για παράνομη κατοχή όπλων και ψευδείς μαρτυρίες για τρομοκρατία. Οι αρχές τον είχαν επισημάνει από τα σχόλια που έκανε στα κοινωνικά δίκτυα υπέρ του ISIS.

5.4.2019: «Η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του πρωθυπουργού της Αλβανίας Εντι Ράμα και του Έλληνα ομολόγου του, Αλέξη Τσίπρα, ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό», ανέφεραν πηγές του υπουργείου για την Ευρώπη και τις Εξωτερικές Υποθέσεις της Αλβανίας, σχετικά με τη συζήτηση μεταξύ των δύο ανδρών και ιδιαίτερα στην αναφορά που έγινε στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

6.4.2019: Αντιπροσωπεία της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ στις 4 Απριλίου βρέθηκε στο Παλάτι των Εθνών στη Γενεύη, ευρωπαϊκή έδρα του ΟΗΕ, εκπροσωπώντας την ΕΕΜ και την Οργάνωση, σε ένα συμβατικό φόρουμ όπως το UPR (Universal Periodic Review). Επισημάνθηκαν οι υστερόβουλες καθυστερήσεις της Κυβέρνησης στην έγκριση απορρέουσας νομοθεσίας εφαρμογής του νόμου-πλαισίου για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων στην Αλβανία, την μη εφαρμογή του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού για το σύνολο των μελών της ΕΕΜ, θέματα χρήσης της μητρικής γλώσσας, παιδείας και πολιτικών ενίσχυσης της εθνικής ταυτότητας, προαγωγής του πολιτισμού κ.α.

6.4.2019: Ένα ακόμη βήμα έγινε για την ολοκλήρωση του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ με την τοποθέτηση του πρώτου υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού στην Αλβανία και την διασύνδεσή του με το χερσαίο τμήμα του έργου στο ύψος της πόλης Fier.  Οι σωλήνες "ενώθηκαν" επάνω στο σκάφος Castoro 10 της Saipem, σε απόσταση 1,4 χλμ. από την παραλία. Στην συνέχεια ελέγχθηκαν οι συγκολλήσεις και ο αγωγός τοποθετήθηκε στον πυθμένα της θάλασσας. Η τοποθέτηση των σωλήνων, μήκους 139 μέτρων και πλάτους 36 μέτρων, σε μικρό βάθος κοντά στις ακτές της Αλβανίας, στα αλβανικά χωρικά ύδατα, συνεχίζεται.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
1.4.2019: Τρεις Βούλγαροι με μεγάλο αριθμό χαπιών Fenetilin (Captagon) που είναι γνωστά ως "ναρκωτικά των τζιχαντιστών" συνελήφθησαν την Κυριακή στην Ηγουμενίτσα, ανέφεραν οι ελληνικές τοπικές Αρχές. Οι Βούλγαροι ηλικίας 31, 34 και 58 ετών συνελήφθησαν και παραμένουν υπό κράτηση με την κατηγορία της παράνομης  μεταφοράς 369.545 χαπιών στη χώρα. Η Αστυνομία λέει ότι έχουν φθάσει στο λιμάνι με δύο αυτοκίνητα, εισερχόμενα στη χώρα από τον συνοριακό σταθμό Βουλγαρίας-Ελλάδας, Κούλατα.

1.4.2019: Η Τουρκία δεν θέλει να ζητήσει συγγνώμη από τη Βουλγαρία για τους ισχυρισμούς του Tούρκου υπουργού Εξωτερικών ότι η Άγκυρα παρενέβη στις τροποποιήσεις του βουλγαρικού Νόμου περί θρησκευμάτων. Τη δήλωση αυτή έκανε ο Bούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ μετά από συνάντηση πέντε ωρών με τον Tούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι, σύμφωνα με τον οποίο τα λόγια του υπουργού Εξωτερικών Μεβλοτ Τσαβούσογλου απομονώθηκαν από το λόγο του.

2.4.2019: Η βουλγαρική Bulgargaz συνήψε συμφωνία, για να αγοράσει 1,5 εκατομμύριο μεγαβατώρες φυσικού αερίου από την ελληνική ΔΕΠΑ. Είναι η πρώτη φορά που η βουλγαρική κρατική εταιρεία αγοράζει αέριο πέραν του μακροπρόθεσμου συμβολαίου της με τη ρωσική Gazprom. Η Bulgargaz θα ολοκληρώσει την αγορά το δεύτερο φετινό τρίμηνο και θα διοχετεύσει το αέριο στην υπόγεια εγκατάσταση αποθήκευσης του Τσιρέν, ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία. Θεωρείται, ότι μ’ αυτήν την ενέργεια, η Βουλγαρία απομακρύνεται κάτι τι από το ρωσικό μονοπώλιο.

2.4.2019: Η ΑΑΔΕ σε συνεργασία με τις υπηρεσίες Μεταφορών της Βουλγαρίας έχει διαπιστώσει πως πάνω από 9.500 οχήματα με ελληνικές πινακίδες κυκλοφορίας έχουν διαγραφεί από τα μητρώα της Ελλάδας και έχουν ταξινομηθεί στην Βουλγαρία. Οι ιδιοκτήτες τους κατέθεσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους τα έκαναν εξαγωγή στη Βουλγαρία όπου και επαναταξινομήθηκαν αποκτώντας βουλγάρικες πινακίδες κυκλοφορίας. Το "λάθος" που μπορεί να στοιχίσει ακριβά στους παραβάτες είναι πως τόσο στην ελληνική άδεια που είχε το όχημα όσο και στη νέα βουλγάρικη άδεια εμφανίζονται οι ίδιοι ιδιοκτήτες γεγονός που κάνει εύκολη τη δουλειά των στελεχών της ΑΑΔΕ.

2.4.2019: Η αίτηση εγγραφής στην πρώτη τάξη του σχολείου προκάλεσε τη δυσαρέσκεια πολλών παντρεμένων ζευγαριών από την περιοχή του Μπουργκάς, που πρόκειται να στείλουν τα παιδιά τους να φοιτήσουν φέτος. Σύμφωνα με το Bulgarian On Air, στην αίτηση, αντί για "μητέρα" και "πατέρας", οι γονείς αντίκρισαν τα πεδία "γονέας Α" και "γονέας Β". Μετά την εμφάνιση της αίτησης στο Διαδίκτυο, πολλοί ήταν αυτοί που δήλωσαν ότι δεν θέλουν να αντιμετωπίζονται "ως πλάσματα χωρίς φύλο".

3.4.2019: Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Σόλομον Πάσι δήλωσε ότι είναι απαραίτητη η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στα Βαλκάνια για προληπτικό σκοπό και ότι στο παρελθόν έχουν χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά. Μιλώντας στον σταθμό BNT δήλωσε «γενικά, είναι απαραίτητο για τα Βαλκάνια να έχουν πυρηνικά όπλα. Αλλά αυτό που χρειαζόμαστε τώρα στη Βουλγαρία είναι νέες ναυτικές βάσεις. Αν τα πυρηνικά όπλα αναπτυχθούν σε αυτές τις ναυτικές βάσεις, αυτό σίγουρα θα διασφαλίσει την ειρήνη».

3.4.2019: Αυστηροί όροι στον Πάπα. Σχετικά με την επίσκεψη στην Βουλγαρία στις 5 Μαΐου, του Πάπα, στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νέφσκι, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε ότι αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί, αλλά τονίζει ότι οποιαδήποτε μορφή ιερουργίας, ή συμπροσευχή, ή χρήση αμφίων είναι απαράδεκτη σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες της Ορθόδοξου Εκκλησίας. Επίσης η Ιερά Σύνοδος, τονίζει ότι είναι αδύνατη και η συμμετοχή της Πατριαρχικής Χορωδίας κατά την επίσκεψη του Πάπα στον Ιερό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου.

4.4.2019: Η Βουλγαρία έχει εντείνει τις περιπολίες στα σύνορα με την Ελλάδα και είναι έτοιμη να εφαρμόσει το σχέδιο της διαχείρισης κρίσεων, έπειτα από την συμπλοκή των πάνω από 1.000 μεταναστών με την ελληνική αστυνομία στα Διαβατά της Θεσσαλονίκης, γράφει ο βουλγαρικός Τύπος, που επικαλείται δηλώσεις του Βούλγαρου υπουργού Εσωτερικών, Μλάντεν Μαρίνοφ στην εθνοσυνέλευση στη Σόφια.

Ο Μαρίνοφ ενημέρωσε ότι έστειλε πρόσθετο εξοπλισμό στα σύνορα, όπως θερμικές κάμερες, κιάλια νύχτας, εξοπλισμό για την παρακολούθηση βίντεο των συνόρων καθώς πρόσθετες κινητές περιπολίες, ώστε να είναι σε θέση σε κάθε προσπάθεια διάσχισης των συνόρων να μπορούν να επικοινωνήσουν με τις ελληνικές Αρχές για την αποτροπή των προσπαθειών για παράνομη διέλευση από το βουλγαρικό έδαφος.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
3.4.2019: Πέντε άτομα από ιδιωτική κλινική της Πρίστινα συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι διέπραξαν παράνομες μεταμοσχεύσεις και εμπορία ανθρωπίνων οργάνων, δήλωσε η Αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου. Η Αστυνομία άρχισε να διερευνά την υπόθεση πριν από μερικούς μήνες και κατά τη διάρκεια της έρευνας, υπήρξαν ουσιαστικά αποδεικτικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών στοιχείων. Στο παρελθόν, αρκετοί άνθρωποι καταδικάστηκαν στο Κοσσυφοπέδιο για παράνομη διακίνηση ανθρώπινων οργάνων στην κλινική Medicus της Πρίστινα.

4.4.2019: Σερβική εφημερίδα έγραψε ότι 14 στρατιώτες συνολικά, οι περισσότεροι από αυτούς στις Δυνάμεις Κοσσυφοπεδίου-KFOR, αλλά και Αλβανοί, περπατούσαν σε κεντρικό δρόμο της βόρεια Μιτρόβιτσα. Οι στρατιώτες της Αλβανίας «έχουν προκαλέσει ανησυχία στους Σέρβους στο βόρειο τμήμα της Μιτρόβιτσας», γράφει. «Μέχρι τώρα ένα τέτοιο περιστατικό δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ. Η παρουσία των στρατιωτών της Αλβανίας στη βόρεια Μιτρόβιτσα προκάλεσε ανησυχία».

4.4.2019: Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, επισκέφθηκε το Κοσσυφοπέδιο, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Ραμούς Χαραντινάι. Η συνάντηση έγινε "κεκλεισμένων των θυρών" και οι δημοσιογράφοι ενημερώθηκαν με μια ανάρτηση του Χαραντινάι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αναφέρει ότι συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις και τη δυνατότητα ενίσχυσης της συνεργασίας σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Συζήτησαν, επίσης, τη στρατιωτική συνεργασία "στο πλαίσιο των αρχών και των κανόνων του ΝΑΤΟ", όπως αναφέρει ο Χαραντινάι, αν και το Κόσοβο δεν είναι μέρος της Συμμαχίας.

5.4.2019: Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι, εξέφρασε την ανησυχία του για τον εξοπλισμό της Σερβίας και απευθυνόμενος στις Βρυξέλλες έκανε σκληρή κριτική. «Η Σερβία αγοράζει μαζικά όπλα, πυραυλικά συστήματα, Mig, καθώς εισπράττει χρήματα από τους φορολογούμενούς της και ανοίγει νέες θέσεις εργασίας στη Ρωσία. Η ΕΕ δεν διαμαρτύρεται, δίνει χρήματα, χωρίς να λέει μη ξοδεύονται σε λάθος κατεύθυνση αυτά τα χρήματα», είπε.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
4.4.2019: Ο ηγέτης του PCG (Κόμμα του Πραγματικού Μαυροβουνίου), Marko Milačić, έβαλε φωτιά στη σημαία του ΝΑΤΟ στην κεντρική πλατεία της Ποντγκόριτσα, ως έναν τρόπο -όπως είπε- να "συγχαρεί" τη Συμμαχία για τα 70α γενέθλιά της, δύο δεκαετίες από τότε που το ΝΑΤΟ βομβάρδισε τη Γιουγκοσλαβία. «Εύχομαι στο ΝΑΤΟ ευτυχισμένα γενέθλια, με τη χάρη Του Θεού ας είναι τα τελευταία», δήλωσε. Όπως είπε, η πρόθεσή του ήταν να στείλει ένα μήνυμα ότι η Συμμαχία είναι ένας αντιδημοκρατικός οργανισμός που σκοτώνει αθώους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο «και ότι αυτή είναι μια φλόγα της ελευθερίας που πρέπει να δουν στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες».

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
1.4.2019: Η Βουλγαρία και η Ρουμανία δρομολογούν μελέτες σκοπιμότητας σχετικά με τη θέση της μελλοντικής τρίτης γέφυρας πάνω από τον Δούναβη. Αυτό συμφώνησαν οι πρωθυπουργοί Μπόικο Μπορίσοφ και Βιόριτσα Ντάντσιλα, κατά τη συνάντησή τους στο Βουκουρέστι. Δεν υπήρξε συμφωνία στο σημείο που πρέπι να κατασκευαστεί, αλλά και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι η γέφυρα Ρούσε - Γκιούργκιεβο, η οποία κατασκευάστηκε πριν από 65 χρόνια, χρειάζεται, επειγόντως, γενική επισκευή.

ΣΕΡΒΙΑ
1.4.2019: «Ο Μπόικο είναι φίλος μου, αλλά ο αγώνας για τη Volkswagen είναι αγώνας για τη Σερβία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλέξανδρος Βούτσιτς.  ε τηλεοπτική συνέντευξη, ο Σέρβος ηγέτης παραπονέθηκε ότι αγωνίζεται υπό τις πιο δύσκολες συνθήκες με άλλες τέσσερις χώρες -τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Τουρκία και την Ουκρανία- για τη δημιουργία εργοστασίου της Volkswagen στη Σερβία. «Ξέρω πώς αγωνίζεται ο Μπόικο (Μπορίσοφ), ο (Ρετζέπ) Ερντογάν, (Λίβιου) Ντράγκνια, είμαστε όλοι φίλοι, αλλά πρόκειται για έναν αγώνα για τη Σερβία».

3.4.2019: Η εξαγωγή σερβικών όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού αυξήθηκε κατά 13,9 %, και ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές όπλων από τη Σερβία είναι οι ΗΠΑ, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής είναι εξαγώγιμο. «Από τη συνολική παραγωγή, εξάγουμε πάνω από το 90%, όσον αφορά τον στρατιωτικό εξοπλισμό. Εξάγουμε οβίδες όλων των διαμετρημάτων, χειροβομβίδες, ρουκέτες, συστήματα αεροπορίας, κ.ά.», δήλωσε ο Ζίβοτα Βούτσιτς, εκπρόσωπος  της αμυντικής βιομηχανίας.

3.4.2019: Δεκάδες διαδηλωτές, με επικεφαλής τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μπόσκο Ομπράντοβιτς, προσπάθησαν να εισέλθουν με τη βία στο δημαρχείο της πόλης του Βελιγραδίου για να διαμαρτυρηθούν για τα δημοτικά έργα που έχουν παραλύσει την πρωτεύουσα. Στην προσπάθειά τους αυτή τούς απέτρεψαν οι γυναίκες υπάλληλοι στον Δήμο, που παρατάχθηκαν μπροστά από την κεντρική είσοδο του κτηρίου. Ακολούθησαν διαπληκτισμοί με σπρωξίματα και ανταλλαγή ύβρεων και οι διαδηλωτές αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν.

ΣΚΟΠΙΑ
31.3.2019: Το βουλγαρικό κόμμα VMRO (Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση), αιτεί την αλλαγή της ώρας ζώνης για να υπάρχει ίδια ώρα με τα Σκόπια, όπως προτείνει ο Αλεξαντάρ Σίντι, βουλευτής από αυτό το κόμμα. «Οι συνάδελφοί μου από το VMRO προτρέπουν την κυβέρνηση να επιλέξει την ώρα που θα είναι η ίδια με την αδελφική μας "Μακεδονία". Έτσι, και με την ώρα, ο διαχωρισμός του λαού και από τις δύο πλευρές των συνόρων θα καταργηθεί. Και όπως λέει ένα όμορφο λαϊκό τραγούδι «από το Δούναβη στο Αιγαίο και την Οχρίδα μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, δεν θα αλλάζουν οι δείκτες (του ωρολογιού)», έγραψε στο προφίλ του ο Αλεξαντάρ Σίντι.

31.3.2019: Λόγω των εκτεταμένων δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το νόμο για τα δάση, εισήχθη απαγόρευση κυκλοφορίας σε δάση και δασικές εκτάσεις από τις 00 έως τις 24 ώρες. Η απαγόρευση θα συνεχισθεί μέχρι την εξάλειψη των πυρκαγιών.  Τα άτομα που δεν σέβονται την απαγόρευση και θα βρεθούν στις εκτάσεις αυτές θα τους επιβληθεί πρόστιμο ύψους 1.500-2.000 ευρώ. Επίσης οι πολίτες απαγορεύεται να καίνε καλάμια και άλλα είδη φυτών κοντά σε υδρολογικές λεκάνες ή άλλα γεωργικά απόβλητα σε γεωργική γη, ως προληπτικό μέτρο για την προστασία των δασικών πυρκαγιών.

1.4.2019: Την επιθυμία του να λάβει μέρος στις ευρωεκλογές του Μαΐου εξέφρασε ο Παύλος Βοσκόπουλος, ένας εκ των ιδρυτών του σλαβόφωνου φορέα με έδρα την Φλώρινα "Ουράνιο Τόξο". «Μακάρι να μπορούσαμε τα μέλη της τουρκικής και της μακεδονικής μειονότητας μαζί με τους δημοκράτες Έλληνες συμπολίτες μας να δημιουργήσουμε μια πολιτική δομή και να κατεβούμε με πιο διευρυμένες συνεργασίες στις ευρωεκλογές».

1.4.2019: Πινακίδα με το νέο όνομα της χώρας, "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας", τοποθετήθηκε στο κτίριο της κυβέρνησης της χώρας, στο κέντρο των Σκοπίων. Η πινακίδα είναι σε τρεις γλώσσες, τη σλαβική, την αλβανική και την αγγλική και σε αυτήν αναγράφεται "Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας" και τοποθετήθηκε λίγες ώρες πριν από το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια.

2.4.2019: Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, πραγματοποίησε μια ειδική συνάντηση με τους οκτώ βουλευτές που αποστασιοποιήθηκαν από το κόμμα της αντιπολίτευσης, του VMRO-DPMNE, και ψήφισαν υπέρ της αλλαγής του Συντάγματος της χώρας και την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας σε "Βόρεια".  Ο βουλευτής, Κρίστο Μουκόσκι, ο οποίος είχε τραγουδήσει τον εθνικό ύμνο από το βήμα της Συνέλευσης, «Σήμερα γεννιέται η "Μακεδονία"…», έσφιξε δυνατά το χέρι του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος τους ευχαρίστησε όλους για τις ψήφους τους να αλλάξει το όνομα της Δημοκρατίας της "Μακεδονίας".

3.4.2019: Όπως δημόσια ανακοίνωσε η κυβέρνηση, λόγω της καθυστέρησης της άφιξης του αεροσκάφους (με τον Έλληνα πρωθυπουργό), προκειμένου να ανταποκριθεί σε όλες τις δραστηριότητες της ημερήσιας διάταξης, όλα τα συμβάντα του πρωτοκόλλου κατά τη διάρκεια της τελετής, συμπεριλαμβανομένης της φρουράς, των λουλουδιών, των στρατιωτικών τιμών, της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου κλπ, παραλείφθηκαν. Ο "μακεδονικός" ύμνος δεν αμφισβητήθηκε, ούτε αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγματεύσεων.

3.4.2019: Στα Σκόπια βρέθηκε ο Χουλουσί Ακάρ, μία ημέρα μετά την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην πρωτεύουσα των Σκοπίων. O υπουργός Άμυνας της Τουρκίας συναντήθηκε με την ομόλογο του Ραντμίλα Σεκερίνσκα και με τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ. Δήλωσε πως ως Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις «είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ο,τιδήποτε για τον "Μακεδονικό" Στρατό όπως και τον εκσυγχρονισμό του. Μπροστά στον Τύπο επαναλαμβάνω πως είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε μαζί σας όλες τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες».

3.4.2019: «Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε χθες ότι όταν η χώρα μας γίνει επίσημα μέλος του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα θα προστατεύσει τον εναέριο χώρο μας.  Είναι μια κοινή πρακτική στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για χώρες που δεν έχουν αεροπορία, όπως η "Βόρεια Μακεδονία", αλλά και άλλες χώρες στην περιοχή όπως η Αλβανία και το Μαυροβούνιο», γράφει ο σκοπιανός Τύπος. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ του Μαυροβουνίου, το Μαυροβούνιο θα πληρώσει πάνω από 400 χιλιάδες ευρώ για αυτό, ενώ ο Τσίπρας τονίζει ότι θα το κάνει χωρίς αποζημίωση.

3.4.2019: Μετά από όλες τις παραχωρήσεις, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι η Ελλάδα δεν θα μας εμποδίσει στο μέλλον κατά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας. Η Ραντμίλα Σεκερίνσκα τόνισε ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι η Αθήνα "δεν θα κατεβάσει τη ράμπα στα Σκόπια". Τουλάχιστον, αυτό απειλεί ο αρχηγός του πιο δημοφιλούς ελληνικού κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος υποσχέθηκε στους παραγωγούς της Θεσσαλονίκης ότι θα ενεργήσει για την προστασία των προϊόντων και των εμπορικών σημάτων με την επωνυμία "Μακεδονικός/ή" των εταιρειών της Ελλάδας, που χρησιμοποιούν το όνομα αυτό για να επισημάνουν τα προϊόντα τους, είπε η Σεκερίνσκα.

3.4.2019: Τη λήψη μέτρων από τις Αρχές των Σκοπίων εις βάρος υποστηρικτών του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που φέρονται να διαμένουν στη χώρα, ζήτησε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, κατά τη συνάντηση που είχε στα Σκόπια με την υπουργό Άμυνας των Σκοπίων, Ράντμιλα Σεκερίνσκα. Ορισμένα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων εκτιμούν πως η Τουρκία εξαρτά τη στάση της όσον αφορά την κύρωση του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης τω Σκοπίων στο ΝΑΤΟ από την έκδοση υποστηρικτών του Φετουλάχ Γκιουλέν, που φέρονται να ζουν στη χώρα.

5.4.2019: Στην Εθνική Φιλαρμονική των Σκοπίων, οι στρατιωτικές ορχήστρες των Σκοπίων, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ελλάδας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Σλοβενίας, με κοινή εμφάνιση έπαιξαν ύμνους του ΝΑΤΟ και των Σκοπίων, σηματοδοτώντας την 70η επέτειο της δημιουργίας του ΝΑΤΟ. [Ο  Ύμνος των Σκοπίων εμπεριέχει πολλές φορές τον όρο "Μακεδονία". Και η ελληνική ορχήστρα δεν ενοχλήθηκε!]

5.4.2019: Ως ένα εύθυμο περιστατικό σημειώνεται στα νοτιοσλαβικά δημοσιεύματα με την επίσκεψη και την ομιλία του πρωθυπουργού των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, στο Κρούσεβο. «Μια νέα αμφιλεγόμενη δήλωση του Ζάεφ στο Κρούσεβο, όπου είπε ότι στο Μέτσκιν Κάμεν και οι Τούρκοι της "Βόρειας Μακεδονίας" πολέμησαν εναντίον των Οθωμανών. Οι σύντροφοί του γέλασαν και οι Τούρκοι της περιοχής του Κρούσεβο μπερδεύτηκαν από το νέο ιστορικό εφεύρημα του πρωθυπουργού», σημειώνει το σκοπιανό δημοσίευμα.

6.4.2019: Η υποψήφια πρόεδρος με την υποστήριξη του VMRO-DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα- Ντάβκοβα, απέθεσε λουλούδια στο Μνημείο των Προσφύγων από τη "Μακεδονία του Αιγαίου". Η Σιλιάνοφσκα δήλωσε ότι ως πρόεδρος θα ακούσει τους συλλόγους των προσφύγων από τη "Μακεδονία του Αιγαίου". Σύμφωνα με αυτήν, η εξουσία δεν έχει βρει τη δύναμη να μιλήσει για την οδύσσεια του Αιγαίου. [Πρόκειται για απογόνους του βίαιου Παιδομαζώματος που διενήργησε το ΚΚΕ].

ΣΛΟΒΕΝΙΑ
4.4.2019: Σύμβαση με την Javno Podjetje Energetika Ljubljana, εταιρεία ηλεκτρισμού της Λιουμπλιάνας που λειτουργεί το μεγαλύτερο σύστημα ηλεκτρισμού της Σλοβενίας, υπέγραψε η "Μυτιληναίος Α.Ε.". Η σύμβαση, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, αφορά τη μελέτη, προμήθεια και κατασκευή (EPC) μιας νέας μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρισμού - θερμότητας (CHP) στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, αντικαθιστώντας, σε μεγάλο βαθμό, την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα με φυσικό αέριο, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση άνθρακα κατά 70%. Η αξία της σύμβασης ανέρχεται σε 118 εκατ. ευρώ.
Ο Μακεδών