18 Μαρτίου 2019

H Συρία προειδοποιεί τους Κούρδους

Ο υπουργός Αμύνης της Συρίας Αλή Αμπντουλλάχ Εγιούπ, στην συνέντευξη τύπου που έδωσε, μαζί με τον Οσμάν Γκανίμι-αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ιράκ  και τον Μουχάμεντ Μπακίρι, αρχηγό του Γενικού Επιτελείου του Ιράν, επανέλαβε...


... πως δεν θα αφεθεί ούτε μια χούφτα συριακού εδάφους εκτός του ελέγχου της κυβέρνησης και έστειλε μηνύματα σε ΗΠΑ και  DSG.

Η τριμερής αυτή η σύνοδος σφραγίστηκε από το θέμα του αντιτρομοκρατικού αγώνα από τα μηνύματα-προειδοποιήσεις προς Κούρδους και ΗΠΑ ενώ ανακοινώθηκε πως τις επόμενες μέρες θα ανοίξουν τα σύνορα Ιράκ-Συρίας.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου που οργανώθηκε μετά από την συνάντηση οι Εγιούπ και Μπακίρι ζήτησαν από τις ΗΠΑ να αποσύρουν τις στρατιωτικές τους μονάδες από τη Συρία. Ο Εγιούπ είπε πως δεν έχουν αμφιβολία για τις στρατιωτικές δυνατότητες και το υψηλό επίπεδο του στρατού των ΗΠΑ, αλλά τόνισε πως ο συριακός στρατός έχει την ισχύ να δράσει και να αποσπάσει αποτέλεσμα.

Ο Εγιούπ είπε πως "Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πρέπει να αποσυρθούν από την Συρία, διότι η παρουσία τους είναι παραβίαση του δικαίου και απορρίπτεται". Ο Μπακίρι είπε πως όλες οι ξένες δυνάμεις που βρίσκονται στην Συρία, χωρίς την έγκριση της Δαμασκού, πρέπει να αποσυρθούν.

Ο Εγιούπ βάζοντας στο στόχαστρο τις ομάδες των Κούρδων χαρακτήρισε τους Κούρδους ως το μόνο χαρτί που έχουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους. Ο Εγιούπ κάλεσε τους Κούρδους να αναγνωρίσουν την κρατική κυριαρχία και έκανε έκκληση για εθνική συμφιλίωση, ενώ τόνισε πως σε αντίθετη περίπτωση ο συριακός στρατός, όπως έκανε και σε άλλες περιοχές, θα πάρει τα εδάφη όπου βρίσκονται οι Κούρδοι.

Σύμφωνα με το πρακτορείο SANΑ, ο Σύριος υπουργός Αμύνης δήλωσε πως "Είτε διά της προσέγγισης με το DSG (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις-Κούρδοι), είτε μέσω στρατιωτικής επιχείρησης θα απελευθερώσουμε όλα τα εδάφη. Η συριακή κυβέρνηση αργά ή γρήγορα θα αναλάβει και πάλι τον έλεγχο σε όλα τα συριακά εδάφη".