11 Μαρτίου 2019

Γιάννης Μανιάτης: Οι έρευνες σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης κατοχυρώνουν την ελληνική ΑΟΖ

Ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση να μη μένει ουραγός

«Η συμπεριφορά της Κύπρου είναι σοφή, γιατί δεν απαντά στις προκλήσεις της Τουρκίας, αλλά προχωρά στην προσέλκυση ενεργειακών κολοσσών, προκειμένου...


... και αυτοί να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στη θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Αυτά δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ και πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης, με αφορμή την πρόσφατη ανακάλυψη του κοιτάσματος υδρογονανθράκων «Γλαύκος» στην κυπριακή ΑΟΖ. Παροτρύνει δε την ελληνική κυβέρνηση να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο και εκφράζει την εκτίμηση ότι παρά τις προκλήσεις «η Τουρκία δεν θα προχωρήσει σε θερμό επεισόδιο».

Η αφετηρία της «σοφής» κυπριακής ενεργειακής πολιτικής, τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ήταν η στενή συνεργασία με αμερικανικές, ευρωπαϊκές και ισραηλινές εταιρίες, με αποτέλεσμα να μεγιστοποιείται το επενδυτικό ενδιαφέρον και για άλλες και να ισχυροποιείται η σχέση της Κύπρου με τη Δύση.

Ο πρώην υπουργός θεωρεί «εθνικής σημασίας» για την Ελλάδα αλλά και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου East Med καθώς και του ηλεκτρικού καλωδίου EuroAsia Interconnector, καθώς θα άρουν την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου και της Κρήτης και θα συμβάλλουν στην ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ από τρίτες χώρες.

Ο κ. Μανιάτης ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση να μη μένει ουραγός στις προσπάθειες για την υλοποίηση του East Med και την κατηγορεί για «αδιανόητες» καθυστερήσεις στον EuroAsia Interconnector που «θα στοιχίσουν τα επόμενα δύο χρόνια πάνω από 1,2 δισ. ευρώ στους Έλληνες φορολογούμενους».

Ζητάει επίσης να ολοκληρωθούν οι συμβάσεις για τα θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και τη νότια Κρήτη, γιατί μια τέτοια εξέλιξη, όχι μόνον θα κατοχυρώσει την ΑΟΖ της Ελλάδας με την Ιταλία, την Αλβανία και τη Λιβύη, αλλά θα δημιουργήσει νομικό και θεσμικό προηγούμενο στις σχέσεις και με την Τουρκία.