19 Ιανουαρίου 2019

Η νέα επικεφαλής του CDU και η γερμανική βιομηχανία καλούν τη Βρετανία να μείνει στην ΕΕ

Η Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, νέα επικεφαλής της Γερμανικής Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), εξέχουσες προσωπικότητες της γερμανικής πολιτικής, εκπρόσωποι της βιομηχανίας και καλλιτέχνες καλούν το Λονδίνο...


... με κοινή τους επιστολή να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, νέα επικεφαλής του CDU, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times, έγινε ο πρώτος ανώτατος Γερμανός πολιτικός που απηύθυνε έκκληση στο Ηνωμένο Βασίλειο να αναστρέψει τη διαδικασία Brexit,, σηματοδοτώντας έτσι μια σημαντική αλλαγή στο τόνο του Βερολίνου.

«Οι Βρετανοί πρέπει… να γνωρίζουν ότι πιστεύουμε ότι καμία επιλογή δεν είναι αμετάκλητη. Η πόρτα μας θα παραμείνει ανοιχτή: Η Ευρώπη είναι πατρίδα… Περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο, θα μας λείψει ο Βρετανικός λαός, οι φίλοι μας στην άλλη πλευρά της Μάγχης. Θα μας λείψουν οι Βρετανοί ως μέλος της ΕΕ, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες ημέρες. Οπότε οι Βρετανοί πρέπει να γνωρίζουν: από το βάθος της καρδιάς μας, θέλουμε να παραμείνουν», αναφέρει η επιστολή.

Μετά την απόρριψη από τη βρετανική Βουλή του σχεδίου Brexit της Τερέζα Μέι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών, ο οποίος συνυπογράφει την επιστολή στους Times, προειδοποίησε ότι μια «ανώμαλη» αποχώρηση θα μπορούσε να επηρεάσει το εμπόριο ύψους 199 εκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ των δύο χωρών.

Οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου επέλεξαν να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούνιο του 2016. Ωστόσο, από την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες για τις συνθήκες «διαζυγίου», οι υποστηρικτές κατά του Brexit και η έκκληση για δεύτερο δημοψήφισμα έχουν αποκτήσει νέα δυναμική στη χώρα.