19 Ιανουαρίου 2019

Οργή κατά της σουηδικής τηλεόρασης για το κόψιμο της λέξης «Ισλάμ» από συνέντευξη πρόσφυγα

Την έντονη αντίδραση Σουηδών προκάλεσε η κίνηση της δημόσιας τηλεόρασης να κόψει από τους υπότιτλους την αναφορά που έκανε στο Ισλάμ η Ραχάφ Μοχάμεντ από τη Σαουδική Αραβία.

Προβάλλοντας συνέντευξη...


... της Ραχάφ Μοχάμεντ, του κοριτσιού από τη Σαουδική Αραβία που βρήκε άσυλο στον Καναδά, το σουηδικό κανάλι SVT «έκοψε» την αναφορά της στο Ισλάμ, προκαλώντας την αντίδραση πολιτών.

Στη συνέντευξη της Ραχάφ Μοχάμεντ που το σουηδικό κανάλι προέβαλε, η κοπέλα περιγράφει πώς την κρατούσαν κλειδωμένη για έξι μήνες αφότου κούρεψε κοντά τα μαλλιά της καθώς και για την κακομεταχείριση που υπέστη από τον αδελφό και τη μητέρα της. Ο λόγος γι' αυτό, όπως εξήγησε, ήταν ότι τα κοντά μαλλιά απαγορεύονται στις γυναίκες στο Ισλάμ καθώς τις κάνει να μοιάζουν με άντρες.

Ωστόσο, από τη μετάφραση του STV η αναφορά στο Ισλάμ είχε «κοπεί», με τις λέξεις «Ισλάμ» και «χαράμ» («απαγορευμένο» στα Αραβικά) να απουσιάζουν από τους υποτίτλους, παρότι ακούστηκαν ξεκάθαρα από τη νεαρή κοπέλα.

Την «εξαφάνιση» των επίμαχων λέξεων παρατήρησε αρχικά ο πολιτικός των Σουηδών Δημοκρατών, Kent Ekeroth, ο οποίος συνέκρινε τη σουηδική μετάφραση με τους αυθεντικούς αγγλικούς υποτίτλους και παρουσίασε τα ευρήματά του στην ειδησεογραφική σελίδα Samhällsnytt, προκαλώντας υποψίες για λογοκρισία με κρατική χρηματοδότηση, μιας και πρόκειται για τη δημόσια τηλεόραση.

Οι αποκαλύψεις του πολιτικού προκάλεσε την αντίδραση συμπατριωτών του οι οποίοι κατηγόρησαν τη δημόσια τηλεόραση για την κάλυψή της και για το υποχρεωτικό τέλος που πρέπει να καταβάλουν όλοι οι Σουηδοί πολίτες ανεξαρτήτως του εάν έχουν τηλεόραση ή όχι.

«Είναι σα να αφαιρείς τη λέξη ‘Ναζισμός' σε δημοσίευση για όσους επέζησαν από τον Β' Παγκοσμίο Πόλεμο. Ή (τη λέξη) ‘κομμουνισμός' σε αναφορά για τη Σοβιετική Ένωση», έγραψε χρήστης του Twitter.

​Blogger που αυτοπροσδιορίζεται ως «δεξιά φεμινίστρια» έκρινε ότι το SVT κατέφυγε σε ακρότητες από τη στιγμή που η χρηματοδότησή του εξασφαλίζεται από φόρους. Ορισμένοι συνέκριναν την σουηδική τηλεόραση με την κάλυψη επί Κομμουνισμού, μιλώντας για τηλεόραση της «Στάζι».