19 Ιανουαρίου 2019

Σάναχαν: Οι πύραυλοι Βόρειας Κορέας και Ιράν παραμένουν σημαντικές ανησυχίες για τις ΗΠΑ

Οι πυραυλικές ικανότητες αντιπάλων των ΗΠΑ, όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν εξακολουθούν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αμυντική στρατηγική της Αμερικής, ανέφερε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν, κατά...


... τη διάρκεια της παρουσίασης της Αναθεώρησης της Αντιπυραυλικής Άμυνας του 2019.

«Ενώ χτίζουμε μια νέα πορεία προς την ειρήνη στην Κορεατική Χερσόνησο, τα βλήματα της Βόρειας Κορέας εξακολουθούν να αποτελούν σημαντική ανησυχία, όπως και το Ιράν», δήλωσε ο Σάναχαν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Πεντάγωνο.

Νωρίτερα την Πέμπτη, η κυβέρνηση Τραμπ εξέδωσε την Αναθεώρηση της Αντιπυραυλικής Άμυνας του 2019 - μια νέα στρατηγική που αποσκοπεί στο να ανοίξει το δρόμο για την ενίσχυση των δυνατοτήτων για αποτελεσματική άμυνα έναντι πυραυλικών απειλών κατά των ΗΠΑ και να καταστήσει επείγουσα την ανάγκη επένδυσης σε νέες σχετικές τεχνολογίες.

Ο υπουργός Αμυντικής Πολιτικής Τζον Ρουντ δήλωσε σε δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι, καθώς η Βόρεια Κορέα παράγει πρόσθετα και περισσότερο εξελιγμένα συστήματα, η απάντηση των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να είναι ισχυρή και αποτελεσματική.

«Η Βόρεια Κορέα διαθέτει πυραύλους μεγάλης εμβέλειας που είναι ικανοί να φθάσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Ρουντ. «Το εύρος της αντιπυραυλικής μας άμυνας θα είναι αρκετό για να ξεπεράσει την κλίμακα της βορειοκορεατικής απειλής».

Η κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο παρέμεινε τεταμένη εδώ και δεκαετίες εξαιτίας των βορειοκορεατικών πυραυλικών και πυρηνικών δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο έχει βελτιωθεί από τις αρχές του 2018, περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας η Βόρεια και Νότια Κορέα συνήψαν σημαντικές συμφωνίες και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποίησαν ιστορική σύνοδο στη Σιγκαπούρη.

Οι δύο ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία που ορίζει ότι η Βόρεια Κορέα θα καταβάλει προσπάθειες για την προώθηση της πλήρους αποπυρηνικοποίησης της χερσονήσου με αντάλλαγμα οι αμερικανικές και νοτιοκορεατικές δυνάμεις να παγώσουν τις στρατιωτικές τους ασκήσεις και μία ενδεχόμενη άρση των αμερικανικών κυρώσεων.