19 Ιανουαρίου 2019

"Κανονική" Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας: Ζητάμε τη στήριξη του Αγίου Όρους

Τα επόμενα βήματα της κανονικής ουκρανικής ορθόδοξης εκκλησίας παρουσίασε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της μιλώντας στο Sputnik, παρουσιάζοντας τον διωγμό που υφίσταται η Εκκλησία μετά τις αποφάσεις Βαρθολομαίου.

Στην αντεπίθεση περνάει...


... η κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας μετά την παραχώρηση του Τόμου Αυτοκεφαλίας από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο της Κωνσταντινούπολης, για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και την ύπαρξή της.

«Με αποφασιστικότητα θα προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το νόμο που θέλει τη μετονομασία της εκκλησίας μας» επισημαίνει μιλώντας στο Sputnik o Αρχιεπίσκοπος Θεοδόσιος του Μπογιάρκα (σ.σ ενός προαστίου του Κιέβου), βικάριος του Μητροπολίτη Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας Ονούφριου, προϊστάμενος του Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου του και καθηγητής της Θεολογικής Ακαδημίας της ουκρανικής πρωτεύουσας.

«Και κάθε εκκλησία που κατασχέθηκε, κάθε εξόριστη οικογένεια ιερέων, κάθε δάκρυ ή σταγόνα αίματος που χύνονται σε αυτούς τους διωγμούς θα είναι στη συνείδηση αυτού του ιεράρχη προσωπικά» επισήμανε, αναφερόμενος στις αποφάσεις του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Παράλληλα παρουσιάζει τους τρόπους με τους οποίους «το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως προσπάθησε συστηματικά, για αρκετές δεκαετίες, να επανασχεδιάσει την παραδοσιακή δομή του Ορθοδόξου κόσμου, καθιστώντας τον όλο και περισσότερο εξαρτημένο από αυτό».

Επιπλέον ζήτησε τη στήριξη των Ελλήνων ιεραρχών και των μοναχών του Αγίου Όρους στον αγώνα που δίνει η κανονική ουκρανική εκκλησία για την αποκατάσταση της αλήθειας. «Αρκετοί Έλληνες ιεράρχες εκφράζουν τολμηρά και ανοιχτά τη γνώμη τους, υπερασπίζοντας την αλήθεια, παρά την εξουσία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου».

Την ίδια στιγμή καταγγέλλει τις ουκρανικές αρχές για την οργανωμένη κατάσχεση των εκκλησιών και των περιουσιών τους με νόμους του ουκρανικού κράτους επισημαίνοντας το ιδιαίτερο ρόλο του Πέτρο Ποροσένκο στην ανακήρυξη της αυτοκεφαλίας «Δυστυχώς, η Εκκλησία μας έχει καταστεί όμηρος ενός μεγάλου πολιτικού παιχνιδιού και της επιδίωξης της εξουσίας με κάθε κόστος» επισημαίνει μεταξύ άλλων.