13 Ιανουαρίου 2019

Πιθανή μια συνάντηση Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν στο Βιετνάμ

Το Βιετνάμ φέρεται να πρότεινε ως τόπο συνάντησης του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, η αμερικανική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα...
... της ιαπωνικής εφημερίδας Yomiuri Shimbun.

Η Βόρεια Κορέα εξετάζει επί του παρόντος την πρόταση, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, που επικαλείται πηγές των διπλωματικών κύκλων των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας.  Μέχρις στιγμής δεν έχει ακόμη ληφθεί επίσημη απάντηση για τον τόπο διεξαγωγής της συνάντησης, προσθέτει το δημοσίευμα.

Η πρώτη διάσκεψη κορυφής ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας πραγματοποιήθηκε στη Σιγκαπούρη στις 12 Ιουνίου. Μετά τη συνάντηση, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει σε αποπυρηνικοποίηση της χώρας και ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεσμεύτηκε να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας στην Πιονγκγιάνγκ.

Από τότε, η Πιονγιάνγκ περιμένει την Ουάσιγκτον να εκπληρώσει τα συμφωνηθέντα και η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι δυσαρεστημένη από την έλλειψη νέων βημάτων από την πλευρά της Βόρειας Κορέας στον πυρηνικό αφοπλισμό. Οι δύο πλευρές έχουν ήδη αρχίσει να συζητούν τη δεύτερη σύνοδο κορυφής, αλλά δεν έχουν ακόμη επιτευχθεί συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Ο σύμβουλος του Τραμπ, Τζον Μπόλτον, δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι η Ουάσιγκτον είχε την πρόθεση να γίνει η συνάντηση τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο.  Την ίδια στιγμή, σημείωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν σχεδίαζε να άρει τις κυρώσεις κατά της Πιονγιάνγκ.