13 Ιανουαρίου 2019

Κοτζιάς για απέλαση Ρώσων διπλωματών: Η απόφαση ήταν του ίδιου του πρωθυπουργού

«Η απόφαση ήταν του ίδιου του πρωθυπουργού», δήλωσε κατηγορηματικά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς αναφερόμενος στην απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών το καλοκαίρι σε συνέντευξη...


... που παραχώρησε στην Καθημερινή.

Ο κ. Κοτζιάς ερωτηθείς για την αλλαγή στάσης απέναντι στη Μόσχα παρά το προηγούμενο θετικό κλίμα επί υπουργίας του ξεκαθάρισε πως πρέπει να γίνεται σεβαστή η κυριαρχία της χώρας και πως κριτήριο των χειρισμών στην υπόθεση των διπλωματών είναι το συμφέρον της χώρας και όχι παλιές ή καινούργιες φιλίες.

Έκανε σαφές ακόμα πως δεν επρόκειτο για καθαρά δική του απόφαση αλλά για απόφαση του πρωθυπουργού. «Η απόφαση ήταν του ίδιου του πρωθυπουργού. Η Ρωσία είχε ενημερωθεί από άλλη ελληνική πηγή, ενημέρωση που την επανέλαβε αργότερα η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να εκτιμήσει το αν η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Κοτζιάς είπε πως υπάρχει η πλειοψηφία, ενώ ανέφερε πως θεωρεί ότι δεν απαιτούνται πρόωρες εκλογές ούτε δημοψήφισμα για το ζήτημα.

Ακόμη σχολίασε πως η συγκυβέρνηση θα έπρεπε να έχει «λυθεί» από καιρό αφού άλλαξε και η ατζέντα της κυβέρνησης. «Αυτό μπορούσε να είχε γίνει από το καλοκαίρι πέρυσι και υπήρχαν από τότε οι κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες τόσο για την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών όσο και για μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κοτζιάς τέλος, μεταξύ άλλων επέμεινε επίσης πως δεν τίθεται θέμα «μακεδονική εθνότητας», λέγοντας πως «στα επιμέρους δεν δόθηκε καμιά εθνότητα».