25 Σεπτεμβρίου 2018

Ποιοι έριξαν το Boeing το 2014 στο Ντονμπάς;

Παρουσίαση της τελικής έκθεσης για τη συντριβή της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines, στην Ολλανδία 

Η Μόσχα έδωσε στη δημοσιότητα αδιάσειστα στοιχεία ότι το αντιαεροπορικό σύστημα Μπουκ με το οποίο η διεθνής...


... ερευνητική επιτροπή θεωρεί ότι επλήγη το Μαλαισιανό αεροσκάφος στον ουρανό του Ντονμπάς βρίσκεται στο έδαφος της Ουκρανίας από το 1986!

Γυρίζω πίσω τη μνήμη μου, τέσσερα και πλέον χρόνια… Ήταν μέσα στον Ιούλιο του 2014, όταν στο Ντονμπάς, δυόμιση μήνες μετά την επικράτηση του Ποροσένκο στις προεδρικές εκλογές-παρωδία, οι εχθροπραξίες συνεχιζόταν όχι προς όφελος της ηγεσίας του Κιέβου.

Οι μαχητές του Ντονμπάς που αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν την ηγεσία που αναδείχτηκε μετά το αιματηρό πραξικόπημα στο Κίεβο, την εκατόμβη στην Οδησσό και τη σφαγή στη Μαριούπολη, όχι μόνο δεν ενέδωσαν στο σφυροκόπημα του ουκρανικού στρατού, αλλά κατέρριψαν αρκετά μαχητικά αεροσκάφη που τόλμησαν να κατέβουν σε χαμηλά ύψη. Έριξαν και ένα μεταγωγικό τύπου IL-76 στο οποίο επέβαιναν 49  στρατιωτικά στελέχη, μόλις εκείνο πήγαινε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο.

Θυμάμαι τη δήλωση του αρχηγού των ενόπλων τμημάτων του Ντόνετσκ,(δεν είχαν κάνει ακόμα τακτικό στρατό όπως είναι σήμερα), στις 12 Ιουλίου να δηλώνει πως «αν δε συμβεί κάτι απρόοπτο μέσα στην ερχόμενη βδομάδα θα έχουμε απελευθερώσει το αεροδρόμιο από τον ουκρανικό στρατό…».

Συνέβη… Στις 17 Ιουλίου, ντάλα μεσημέρι που λένε, στον ουρανό του Ντονμπάς, σε ύψος δέκα χιλιομέτρων επλήγη το Boeing MN17, των Μαλαισιανών αερογραμμών που εκτελούσε την πτήση Άμστερνταμ-Κουάλα Λουμπούρ με 298 επιβάτες. Σκοτώθηκαν όλοι…

Η τραγωδία, πριν ακόμα στεγνώσει το αίμα των θυμάτων, χρεώθηκε στους «αυτονομιστές» και η ευθύνη για αυτή αποδόθηκε  στη… Ρωσία! Συγκροτήθηκε διεθνής επιτροπή έρευνας της υπόθεσης(JIT)…

Μετά από τέσσερα χρόνια και αφού μελέτησαν ο,τιδήποτε άλλο βρήκαν στο διαδίκτυο, αλλά τίποτα από ό,τι τους έστειλε η Μόσχα, έφθασαν στο ενδιάμεσο συμπέρασμα ότι το αεροσκάφος επλήγη από πύραυλο που εκτοξεύτηκε από αντιαεροπορικό τύπου Μπουκ… Και εκτοξεύτηκε από την πλευρά του εδάφους που ελέγχουν οι «αυτονομιστές». Ακόμα περισσότερο: Το σύστημα Μπουκ μεταφέρθηκε από τη Ρωσία (!) πάνω σε…πλατφόρμα, έπληξε το αεροσκάφος και επέστρεψε…

Το θέμα αυτό δεν το διευκρινίζουν οι ομιχλώδεις ανακοινώσεις της επιτροπής, η οποία αρνείται κάθε εισφορά της Ρωσίας στην έρευνα. Απλά, ο πύραυλος ήταν ρωσικός άρα φταίει η Ρωσία!!!

Οι αρμόδιες στρατιωτικές υπηρεσίες της Ρωσίας αφού πείστηκαν πια πως δεν πρόκειται κανείς να τους ακούσει στην επιτροπή η οποία μέσω των Ολλανδών ελέγχεται από τη συλλογική Δύση, έκανε άρση του απορρήτου για το παλιό αλλά τρομερό σοβιετικό σύστημα Μπουκ και με ντοκουμενταρισμένα στοιχεία βγάζει το εξής:

Το συγκεκριμένο σύστημα Μπουκ από το οποίο εκτοξεύτηκε ο πύραυλος που έπληξε το αεροσκάφος, με το συγκεκριμένο κωδικό, όπως τον αναφέρει η επιτροπή έρευνας, παραδόθηκε σε μονάδα του σοβιετικού στρατού στην Ουκρανία το 1986! Από το νούμερο της μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί ότι ποτέ δεν επιστράφηκε στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διαβεβαιώνει πως η μονάδα στην οποία ανήκει το σύστημα Μπουκ, το 2014 κατ' επανάληψη πήρε μέρος στις μάχες στο Ντονμπάς.

Χωρίς να μπαίνω σε λεπτομέρειες, η Μόσχα στις 17 Σεπτεμβρίου απέστειλε όλα αυτά τα αδιάσειστα στοιχεία στη διεθνή ανακριτική επιτροπή (JIT), δηλώνοντας για άλλη μια φορά ετοιμότητα για συμβολή της στην έρευνα. Η απάντηση που προκλήθηκε στο θόρυβο από τις αποκαλύψεις, τουλάχιστον στο χώρο των ειδικών που κατανοούν συνθέτες τεχνικές έννοιες επί του δυστυχήματος, ήταν του τύπου «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» και φυσικά πλήρης άρνηση να λάβουν υπ´όψιν τα νέα δεδομένα.

Αντίθετα, καλούν τη Ρωσία να συνεργαστεί μαζί της «και να παραδεχτεί την ενοχή της». Διότι, λένε, έχουν στοιχεία που δείχνουν (highly-likely) κατά πάσα πιθανότητα ποιοι είναι οι δράστες.

— Η Δύση επιδιώκει να νομιμοποιήσει τη δίκη της εκδοχή, εξηγεί ο καθηγητής της πολιτικής θεωρίας του Πανεπιστημίου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας, Κυρίλ Κόκτις. Η επιτροπή πρέπει να κρατάει τα προσχήματα της «αντικειμενικότητας» αλλά δεν τα καταφέρνει, ήδη η Μαλαισία αρνήθηκε να αποδεχτεί τις κατηγορίες κατά της Ρωσίας, κατανοώντας ότι αυτές είναι αναπόδεικτες, διευκρινίζει ο καθηγητής.

Αυτή η χολιγουντιανή παρουσίαση του θέματος (highly-likely), χωρίς σοβαρά αποδεικτικά στοιχεία δεν θα τους περάσει εύκολα όπως υπολόγιζαν, καταλήγει. Η Μόσχα πρότεινε ακόμα και ολόκληρη την εικόνα που επικρατούσε στον εναέριο χώρο την ώρα που έγινε το πλήγμα, όπως κατέγραψαν οι δορυφόροι της από το διάστημα αλλά ούτε αυτό χρησιμοποίησαν στη διαβόητη επιτροπή. (Αλήθεια, γιατί η επιτροπή δεν ζητά τα διαστημικά στοιχεία των αμερικανικών δορυφόρων, αφού δεν θέλουν τα ρωσικά);

Όταν έχεις μάρτυρες και δεν τους χρησιμοποιείς τότε αυτό φαντάζει μίνιμουμ ως βλακεία, εκτιμά ο Ρώσος αναλυτής, Λεονίτ Κρουτακόφ. Διότι, συνεχίζει, αν δεν κάνεις χρήση των μαρτύρων τότε η έρευνα έχει άλλα συμφέροντα και αυτά δεν μπορεί να είναι άλλα από πολιτικά.

Στη Μόσχα κατανοούν πολύ καλά τις προθέσεις της εν λόγω επιτροπής και το πολιτικό σχέδιο που υλοποιεί. Για το λόγο αυτό δεν πρόκειται να το αφήσει να περάσει έτσι.   Δίνει πλήρη στοιχεία, και όχι υποθέσεις και «κατά πιθανότητα» εικασίες, κατά πως πράττει το τελευταίο διάστημα η συλλογική Δύση, όπως και στην υπόθεση Σκριπάλ και παλιότερα στην υπόθεση δηλητηρίασης του Λιτβινιένκο ή ακόμα και στην περίεργη «αυτοκτονία» του γνωστού παλιού ολιγάρχη Μπερεζόφσκι.

Στην περίπτωση με το αεροσκάφος της Μαλαισίας η υπόθεση είναι πολύ πιο σοβαρή διότι πρόκειται για έγκλημα εκατοντάδων αθώων στο βωμό των πολιτικών σκοπιμοτήτων. Τολμώ να προβλέψω πως όταν η επιτροπή δεν θα μπορεί να βγάλει πόρισμα που να αντέχει σε κάποια υποτυπώδη αντικειμενικότητα, το πιθανότερο είναι να «νίψουν τας χείρας τους», όπως κάνουν συνήθως και να τα φορτώσουν όλα στους Ουκρανούς…

Οι οποίοι, με βάση όλα τα αντικειμενικά στοιχεία και το πείραμα που έκανε η ρωσική κατασκευάστρια εταιρία ανάλογων συστημάτων Μπουκ «αναπαράγοντας»το πλήγμα που για τους ειδικούς οπουδήποτε στον κόσμο γίνεται πεντακάθαρο από που προήλθε το κτύπημα, θα τρέχουν και δεν θα προλαβαίνουν…

Στις 19 Ιουλίου, δυο μέρες μετά την πτώση του αεροσκάφους με πήρε τηλέφωνο κορυφαίος κυβερνητικός, σήμερα, παράγοντας και με ρώτησε «τι έγινε;».

— Οι αμερικανοί παντού πολεμούν τους Ρώσους με τα χέρια τρίτων. Στην περίπτωση του Ντονμπάς, τους πολεμούν με τα χέρια των… Ουκρανών… του απάντησα με μια φράση που είναι κοινός τόπος για τους σοβαρούς αναλυτές.
— Καλά εδώ σκοτώθηκαν κάπου 300 άνθρωποι, τον άκουσα να λέει.
— Στο Ιράκ σκοτώθηκε κοντά ένα εκατομμύριο, στο Αφγανιστάν, στη Γιουγκοσλαβία…
— Μην είσαι απόλυτος, αν και με προβλημάτισες, μου είπε.
Δημήτρης Λιάτσος, Sputnik