18 Ιουλίου 2018

Επιστρέφει ο εφιάλτης με τη μείωση των συντάξεων το 2019

Από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα κάνει τις ανακοινώσεις για το πρώτο πακέτο παροχών που ετοιμάζει ενόψει των πρόωρων εθνικών εκλογών, όποτε κι αν αυτές γίνουν.

Οι τελευταίες πληροφορίες...


... αναφέρουν ότι σε αυτό τελικά δεν θα περιλαμβάνεται το πάγωμα της μείωσης των συντάξεων. Το πιθανότερο είναι πως αν ανακοινωθεί, θα πάει προς το τέλος του έτους και αφού έχει προηγηθεί εξαντλητική, αυτή τη φορά και ξεκάθαρη διαπραγμάτευση.

Στο Μαξίμου θεωρούν ότι παρά την ψυχρολουσία με τον ΦΠΑ στα νησιά, στο τέλος θα τα καταφέρουν και θα παγώσουν τη μείωση των συντάξεων από 1/1/2019. Αλλιώς οι πιθανότητες τους να επιστρέψουν δυναμικά ενόψει των εθνικών εκλογών είναι ελάχιστες. Όσες παροχές κι αν κάνουν, αφού η μείωση των συντάξεων αφορούν ένα εκατομμύριο ανθρώπους και μεσοσταθμικά υπολογίζονται σε περίπου 18%. Κατά συνέπεια, δεν θα υπάρχει επιστροφή.

Στο μεταξύ, τα διαδικαστικά δεν είναι ευοίωνα ούτε για τα υπόλοιπα βασικά συστατικά του πακέτου των παροχών. Για παράδειγμα, μόλις τώρα ξεκινά η διαδικασία ώστε να αλλάξει ο σχετικός μνημονιακός νόμος, που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να ανακοινώσει αύξηση του κατώτατου μισθού. Προλαβαίνουν, δεν προλαβαίνουν ως τον Σεπτέμβριο, δηλαδή, στην κυβέρνηση. Κι αυτό είναι κάτι με το οποίο στο Μαξίμου δεν μπορούν να παίζουν...