27 Ιουνίου 2018

Τουρκία - Ρωσία: Η προσέγγισή τους αδυνατίζει την επιρροή της Δύσης

Η Ουάσιγκτον προσπαθεί να πείσει την Άγκυρα να εγκαταλείψει τη συμφωνία για την αγορά συστημάτων S-400 από τη Μόσχα, ενώ ο υφυπουργός Εξωτερικών της ΕΕ Ουές Μίτσελ δήλωσε πρόσφατα ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει...


... «συνέπειες» αν αγοράσει ρωσικά πυραυλικά συστήματα.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Σπούτνικ συζήτησε τους λόγους πίσω από τη σκληρή αντίδραση της Ουάσινγκτον σε σχέση με την απόκτηση των ρωσικών S-400 από την Άγκυρα, με τον επικεφαλής του κέντρου σύγχρονων τουρκικών σπουδών στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Αμούρ Χατζίεφ.

Εξέφρασε την άποψη ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να διατηρήσουν την επιρροή τους στην Τουρκία, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι η λαβή της Ουάσιγκτον είναι μειωμένη. Ο Χατζίεφ δήλωσε ότι η Άγκυρα κερδίζει περισσότερη ανεξαρτησία εξαιτίας του ευρασιατικού προσανατολισμού της και συγκεκριμένα της φιλορωσικής της εξωτερικής πολιτικής.

Η πρόθεση της Τουρκίας να γίνει ανεξάρτητος δρων στην περιοχή δεν είναι κάτι που θέλουν οι δυτικές χώρες. Η προσέγγιση μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας οδηγεί τη Δύση να χάσει τη μόχλευση στις σχέσεις με την Άγκυρα.

Ο Χατζίεφ σημείωσε ότι η απόκτηση του S-400 δεν είναι το μόνο πράγμα που προβληματίζει τις δυτικές χώρες. Η συνεργασία με τη Ρωσία για τη συριακή κρίση, ο Turkish Stream και το πυρηνικό εργοστάσιο Akkuyu αντιτίθενται με το όραμα της Δύσης για την Τουρκία ως «κομβικό παράγοντα» για την εφαρμογή της πολιτικής της στην περιοχή. "Η Δύση δεν ήταν έτοιμη να δει την Τουρκία να διεξάγει ανεξάρτητη πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική", δήλωσε ο Χατζίεφ.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αλλάξουν την απόφαση της Τουρκίας για την αγορά των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400 από τότε που η Άγκυρα και η Μόσχα υπέγραψαν τη σύμβαση τον Δεκέμβριο του 2017. Ένα από τα βασικά προσχήματα για τα αιτήματα της Ουάσιγκτον ήταν ο φόβος ότι η Ρωσία μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε ευαίσθητες τεχνολογίες του F-35, τα οποία η Τουρκία σκοπεύει να αποκτήσει βάσει σύμβασης που υπογράφηκε με την Lockheed Martin.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Ουές Μίτσελ δήλωσε στις 26 Ιουνίου ότι η Άγκυρα θα αντιμετωπίσει "συνέπειες" σύμφωνα με τον νόμο (CAATSA), εάν δεν εγκαταλείψει τη συμφωνία S-400 με τη Μόσχα. Υπενθύμισε επίσης στην Τουρκία ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να περιορίσουν τις αποστολές F-35 σε απάντηση στην απόκτηση συστημάτων S-400 από την Άγκυρα.

Η Τουρκία έχει επανειλημμένα καταγγείλει την πίεση που ασκούν οι ΗΠΑ εξαιτίας της συμφωνίας για τους S-400. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu επιβεβαίωσε στις 25 Ιουνίου ότι η Τουρκία δεν σχεδιάζει να εγκαταλείψει τη συμφωνία με τη Μόσχα όσον αφορά την αγορά συστημάτων αεράμυνας S-400. [Sputnik]