23 Φεβρουαρίου 2018

Τουρκοκύπριος συγκρίνει την αντίσταση κατά των Τούρκων σε Κύπρο και Άφριν

Παρά τις αντιρρήσεις που υπάρχουν στην παρομοίωση της Κύπρου με το Άφριν, θα το συνεχίσω.

Καταρχάς η Τουρκία και στις δύο περιπτώσεις είναι επεκτατική και εισβολέας. Και όπως στην Κύπρο εισέβαλε...
... και στρογγυλοκάθισε 44 χρόνια, έτσι και στην Συρία από οποιοδήποτε μέρος εισβάλλει δεν πρόκειται να φύγει παρά μόνο αν εκδιωχθεί στρατιωτικά.

Παρά το ότι η Κύπρος είναι ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, παρά το ότι κανένα κράτος δεν εγκρίνει την κατοχή και παρά τον χαρακτηρισμό ως "κατοχή" από τον ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας, η T.C. πέτυχε επί 44 έτη να επισημοποιήσει την κατοχή της, ενώ έτσι και στο Άφριν που εισέβαλε με έγκριση από ΗΠΑ, Ρωσία και Ε.Ε. και με "κατανόηση" από τον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς θεσμούς, δεν πρόκειται ποτέ να αποσυρθεί από περιοχές που θα καταλάβει.

Κι αφού αυτό το πέτυχε στην Κύπρο όπου πολλά κράτη και σούπερ δυνάμεις ασχολούνται, τότε η κατοχή της στο Άφριν  μπορεί να γίνει πιο εύκολα μόνιμη στο Άφριν όπου κανείς δεν νοιάζεται. Η Τουρκία στην Κύπρο δεν αρκέστηκε στην στρατιωτική κατοχή αλλά άλλαξε και πλήρως την δημογραφία της. ΣΥΝΕΣΤΗΣΕ ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ, και έχοντας εκκαθαρίσει την Βόρεια Κύπρο από τους Ελληνοκύπριους, εγκατέστησε στην περιοχή πληθυσμό που μετέφερε από την Τουρκία.

Στην Κύπρο η Τουρκία φέρθηκε πολύ απάνθρωπα, με δυσανάλογη βία βομβάρδισε κατοικίες πολιτών, έκανε σφαγές, σε μέρη που μπήκε έκανε λεηλασίες και βιασμούς, ενώ από τους Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους τους περισσότερους τους εκτέλεσε. Δεκάδες χιλιάδες υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

ΑΛΛΑ…  Υπάρχει και κάτι άλλο που εμφανίστηκε και αυτό είναι η ΛΑΜΠΡΗ και ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ αντίσταση κατά των εισβολέων… Η Τουρκία στην Κύπρο κατέλαβε το 37% της νήσου σε δύο στάδια που το ένα κράτησε 3 μέρες και το δεύτερο δύο μέρες. Απέναντι της είχε την ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ένα κράτος με οργανωμένο στρατό και βαριά όπλα, με 12 χιλιάδες στρατό και περίπου 30 χιλιάδες εθνοφύλακες.

Ενώ το Άφριν είναι μια ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΕΡΙΟΧΗ χωρίς κράτος, άρματα μάχης, βαριά όπλα, αεροπλάνα και συστήματα αεράμυνας που δεν αναγνωρίζεται και δεν προστατεύεται από κράτη και δυνάμεις. Ο δεύτερος αυτός στρατός του ΝΑΤΟ που κατέλαβε το 1/3 της Κύπρου σε 5 μέρες, στο Άφριν, απέναντι στην αντίσταση των δυνάμεων των YPG-J και SDF, 39 ΜΕΡΕΣ τώρα κατέγραψε μόνο περιορισμένη πρόοδο.

Ο τουρκικός στρατός προστατευόμενος με τους βομβαρδισμούς από τα F-16, με μεγάλη ισχύ πυρός και μέσα από τα άρματα μάχης, βάζοντας μπροστά του τις συμμορίες του OSO, μπορεί και προχωρά μόνο βήμα-βήμα.

Αυτή και μόνο η σύγκριση δείχνει το πόσο ΗΡΩΙΚΗ είναι η προβαλλόμενη ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ. Για αυτό είναι απαραίτητες οι πολιτικές κινήσεις που θα κινητοποιήσουν την διεθνή κοινότητα και θα αποτρέψουν την τουρκική βαρβαρότητα της εισβολής. Είναι ανάγκη η στήριξη και η αλληλεγγύη να διαφοροποιηθεί. Οι εισβολείς ΔΕΝ ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ. Η χρονική επέκταση, το να κάνουν τους άλλους να συνηθίζουν και να στρογγυλοκάθονται αποτελούν την ιστορική τους κληρονομιά.
Ρετζέπ Μαρασλί