3 Ιανουαρίου 2018

Έριξαν τοίχο και απέδρασαν μαζικά μετά τη μεταξύ τους σφαγή σε φυλακή στη Βραζιλία

Εννιά φυλακισμένοι νεκροί στον πόλεμο των συμμοριών

Τουλάχιστον 100 δραπέτες από μια φυλακή στη Βραζιλία συνέχιζαν να διαφεύγουν τη σύλληψη την Τρίτη, την επομένη μιας εξέγερσης...


... κατά τη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους εννιά φυλακισμένοι, κάποιοι εκ των οποίων αποκεφαλίστηκαν ενώ άλλοι κάηκαν ζωντανοί, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Τη Δευτέρα, ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε μέλη αντίπαλων συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος στο σωφρονιστικό κατάστημα Απαρεσίδα τζι Γκοϊάνια, ανακινώντας τις μνήμες των αιματηρών ταραχών που είχαν σημειωθεί έναν χρόνο νωρίτερα και είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δεκάδες έγκλειστοι στη φυλακή του Μανάους, στην Αμαζονία.

Αυτή τη φορά, τα βίαια επεισόδια ξέσπασαν σε έναν χώρο της φυλαλής εν μέρει ανοικτό, όταν έγκλειστοι από μία πτέρυγα «εισέβαλαν σε άλλες πτέρυγες κι άρχισαν να διαπράττουν πράξεις βαρβαρότητες εναντίον αντιπάλων τους», εξήγησε ο Νιούτον Καστίλιου, ένας αξιωματούχος της διεύθυνσης σωφρονιστικών καταστημάτων της Πολιτείας Γκοϊάς.

Ορισμένοι από τους φυλακισμένους «κάηκαν ζωντανοί» ενώ διαπράχθηκαν επίσης «δύο αποκεφαλισμοί» θυμάτων, πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αναφερόμενος σε «συγκρούσεις του κόσμου του εγκλήματος και της διακίνησης ναρκωτικών».

Μαζική απόδραση κρατουμένων
Ταυτόχρονα με τις συγκρούσεις των μελών συμμοριών, σημειώθηκε μαζική απόδραση κρατουμένων.  Συνολικά 242 φυλακισμένοι κατάφεραν να αποδράσουν ρίχνοντας έναν τοίχο, είπε ο αξιωματούχος, δίνοντας έναν αριθμό υπερδιπλάσιο από εκείνον που είχε ανακοινώσει αρχικά η πολιτειακή διεύθυνση φυλακών. Παρότι οι μισοί και πλέον φυγάδες συνελήφθησαν έπειτα από το ανθρωποκυνηγητό που εξαπέλυσαν οι αρχές, 99 φυλακισμένοι συνέχιζαν να διαφεύγουν τη σύλληψη την Τρίτη.

Οι βραζιλιάνικες φυλακές αποτελούν θέατρο του ανοιχτού πολέμου μεταξύ των δύο ισχυρότερων συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος της Βραζιλίας, της Πρώτης Διοίκησης της Πρωτεύουσας (Premier Comando de la Capital, PCC), που εδρεύει στο Σάο Πάουλο, και της Κόκκινης Διοίκησης (Comando Vermelho, CV), που εδρεύει στο Ρίο ντε Ζανέιρο, και άλλων οργανώσεων που έχουν συμμαχήσει μαζί της.