24 Νοεμβρίου 2017

Η δράση του Λόρενς Ντάρρελ ως πράκτορας των Βρετανών στην Κύπρο

Αφιέρωμα Πανεπιστημίου Μεξικού

Σε ειδική έκδοση για τον Λόρενς Νταρρελ με τίτλο «El Ηeraldo negro del futuro de Chipre» (μτφ.: Ο μαύρος μαντατοφόρος της τύχης της Κύπρου) προχώρησε...


... το «Αυτόνομο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο» του Μεξικού (Universidad Autónoma Metropolitana), αφιερώνοντας του ολόκληρο το ένθετο «El Tiempo en la casa», της μηνιαίας επιθεώρησης που με τίτλο «La Casa del tiempo» εκδίδει ως παρέμβασή του στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας.

Στο σχετικό κείμενο, που είναι έργο της μεξικανής λογοτέχνιδας και μεταφράστριας Μαρίας Γουαδαλούπε Φλόρες Λιέρα αποτυπώνεται ο ρόλος και η δράση του Ντάρρελ, που τον αναδεικνύουν ως πρότυπο πράκτορα των συμφερόντων του Βρετανικού στέμματος, σε συγκεκριμένα νευραλγικά σημεία της Μεσογείου όπως Κύπρος, και η Ελλάδα, αλλά και στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια.

Παραθέτει, επίσης, σημαντικές πληροφορίες για τη μεθοδολογία των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και των κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων τους, ιδιαίτερα με τη στρατολόγηση ατόμων με ιδιαίτερα χαρίσματα (γνωσιολογικά, συγγραφικά κ.α.) από συγκεκριμένες δομές που δημιούργησαν ex profeso.

Μέσω των επαφών των συγκαλυμμένων αυτών πρακτόρων με τοπικούς πληθυσμούς, και  οργανώσεις, κοινωνικές συλλογικότητες αλλά και -γενικά- με παράγοντες και de facto ηγέτες της καθημερινής πολιτικής και οικονομικής ζωής των περιοχών όπου δρούσαν, οι βρετανικές υπηρεσίες «διαμόρφωναν κλίμα» αλλά και συνέλεγαν πάσης φύσης χρήσιμες για τα συμφέροντα του στέμματος πληροφορίες.

Και, φυσικά, κατά τη Μαρία Γουαδαλούπε Φλόρες Λιέρα, το βρετανικό κατεστημένο, πέρα από το ρόλο του ως εργοδότη, αναλάμβανε και έργο προαγωγού του ιδιαίτερου έργου του καθενός από τους πράκτορές του, είτε ανταμείβοντάς τους επαγγελματικά, είτε επιβραβεύοντας τους με διακρίσεις.

Αυτή είναι και η περίπτωση του βραβείου Duff Cooper, με το οποίο επέβαλε -ουσιαστικά- τον Ντάρρελ ως καταγραφέα και αφηγητή γεγονότων, ακόμη και πλαστών ή ερμηνευτικά παραμορφωμένων. [mignatiou.com]