12 Νοεμβρίου 2017

Οι επιστήμονες θέλουν να ξαναζωντανεύσουν τα εξαφανισμένα λιοντάρια των σπηλαίων

Με κλωνοποίηση, όπως και με τα μαμούθ!

Οι ερευνητές στο Τμήμα Μελετών Πανίδας Μαμούθ στην Ακαδημία Επιστημών στο Yakutsk της Σιβηρίας της Ρωσίας, εξετάζουν το ενδεχόμενο...


... να ξαναζωντανεύσουν τα λιοντάρια των σπηλαίων.

Η υπηρεσία Τύπου της Ακαδημίας Επιστημών δήλωσε, ότι το τμήμα μαμούθ είχε παραλάβει τα απομεινάρια ενός λιονταριού των σπηλαίων που ανακαλύφθηκαν αυτό το καλοκαίρι στην Yakutia, κατά τη διάρκεια εργασιών εξόρυξης.

"Η παραδοσιακή κλωνοποίηση, όταν ένας πυρήνας ζωντανού κυττάρου μεταμοσχεύεται σε κύτταρο αυγού, είναι αδύνατο σε αυτή την περίπτωση. Ωστόσο, οι ερευνητές εργάζονται για την ανακατασκευή του DNA και υποθετικά ένα ανακατασκευασμένο DNA λιονταριού μπορεί να μεταμοσχευθεί στο DNA ενός ζωντανού λιονταριού. Από τη στιγμή που το λιοντάρι του σπηλαίου συνδέεται στενότερα με το αφρικανικό λιοντάρι, οι πιθανότητες αναβίωσης των λιονταριών των σπηλαίων είναι πολύ υψηλότερες, από ό, τι στην περίπτωση, για παράδειγμα, του μαμούθ που δεν έχει στενούς συγγενείς, εκτός από τον ινδικό ελέφαντα ", ανέφερε ο Alber Protopopov διευθυντής του τμήματος.

Σύμφωνα με παλαιότερες εκθέσεις, ερευνητές του Μουσείου Mammoth στο βορειοανατολικό ομοσπονδιακό πανεπιστήμιο της Ρωσίας από κοινού με συνεργάτες από το Sooam Biotech Research Foundation της Νότιας Κορέας προσπαθούν να κλωνοποιήσουν ένα μαμούθ.

Νωρίτερα φέτος, οι Νοτιοκορεάτες επιστήμονες παρουσίασαν δύο κλωνοποιημένα κουτάβια του σκύλου Yakut Laika, τα οποία εξαφανίστηκαν στη δεκαετία του 1950 μετά από επιδημία.

Τα λιοντάρια των σπηλαίων ή Panthera leo spelaea περιπλανούνταν στην ευρασιατική ήπειρο, από τη Βρετανία μέχρι τα ανατολικά της Ρωσίας, καθώς και την Αλάσκα και τον βορειοδυτικό Καναδά στη Μέση και την Υστερο Πλεισόκενη εποχή (300.000-10.000 χρόνια πριν). Αυτές οι γάτες έλαβαν το όνομά τους, όχι επειδή ζούσαν σε σπηλιές, αλλά επειδή οι σκελετοί τους βρίσκονταν σε ενδιαιτήματα σπηλαίων (Ursus spelaeus).

Όντας ευκαιριακοί θηρευτές, τα λιοντάρια των σπηλαίων ασχολήθηκαν με την αδρανοποίηση των αρκούδων της σπηλιάς, μαζί με πολλά άλλα θηλαστικά. Μέχρι τώρα, έχουν βρεθεί μόνο τρεις καλά διατηρημένοι σκελετοί λιονταριών των σπηλαίων κι όλα στην Yakutia. Τα πρώτα δύο, πολλών μηνών νεογνά κυνηγών, ανακαλύφθηκαν τον Αύγουστο του 2015 σε κατακρημνιστικές αποθέσεις στη λεκάνη του ποταμού Uyandina στην Yakutia.