20 Σεπτεμβρίου 2017

Εξελίσσεται σε ασιατική σταθερά, η συνεργασία ΗΠΑ, Ινδίας και Ιαπωνίας

Η Β. Κορέα ή η Κίνα είναι ο αντίπαλος;

Την περασμένη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας και ο Ιάπωνας ομόλογος του, συμμετείχαν σε τριμερή...
... συνάντηση στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Η συνάντηση ήταν ο τρίτος τριμερής διάλογος υπουργικού επιπέδου μεταξύ ΗΠΑ-Ινδίας-Ιαπωνίας. Οι τρεις ανώτεροι αξιωματούχοι συζήτησαν μια σειρά διεθνών θεμάτων, από την απειλή της Βόρειας Κορέας, η οποία είχε εκτοξεύσει πρόσφατα άλλον ένα βαλλιστικό πύραυλο πάνω από την Ιαπωνία και πραγματοποίησε πυρηνική δοκιμή βόμβας υδρογόνου τον τρέχοντα μήνα.

Σύμφωνα με μια περιγραφή της συνάντησης που αποδέσμευσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, οι «υπουργοί συζήτησαν τη σημασία μιας ελεύθερης και ανοιχτής περιοχής Ινδίας-Ειρηνικού, υποστηριζόμενης από μια ανθεκτική, βασισμένη σε κανόνες αρχιτεκτονικής, που επιτρέπει σε κάθε έθνος να ευημερήσει».

Και οι τρεις χώρες επανέλαβαν τη σημασία μιας τάξης που θα βασίζεται σε κανόνες στην Ασία στις πρόσφατες δηλώσεις στο πλαίσιο διμερών επαφών υψηλού επιπέδου. Πιο πρόσφατα, ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, φιλοξένησε τον Ιάπωνα Πρωθυπουργό, Σίνζο Άμπε, στην Ινδία.

«Οι υπουργοί επιβεβαίωσαν επίσης τη σημασία της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και των υπερπτήσεων, αλλά και την ελεύθερη ροή νόμιμου εμπορίου στην περιοχή και σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Θάλασσας της Νότιας Κίνας», συνέχισε η ανακοίνωση των ΗΠΑ.

Στο θέμα της Βόρειας Κορέας, οι τρεις υπουργοί επιβεβαίωσαν ότι «επικροτούν τη σταθερή αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας να αντιταχθεί στις παράνομες πράξεις της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, όπως αντικατοπτρίζεται στο ψήφισμα 2375 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ζήτησαν τη συνέχιση διεθνών δράσεων για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος και του προγράμματος [ανάπτυξης] βαλλιστικών πυραύλων».

Μια περιγραφή της συνάντησης που κυκλοφόρησε από την ινδική πλευρά, τόνισε ότι οι τρεις υπουργοί συζήτησαν «πρωτοβουλίες συνδεσιμότητας» (connectivity initiatives) στην Ασία. Η δήλωση των ΗΠΑ επαναλάμβανε και αυτή περίπου τα ίδια, επισημαίνοντας τη συζήτηση για τις προσπάθειες «επέκτασης της συνεργασίας στον τομέα της περιφερειακής συνδεσιμότητας».

Η ινδική ανακοίνωση σημείωσε επίσης, ότι «υπογραμμίστηκε η σημασία των πρωτοβουλιών βασιζόμενων σε παγκοσμίως αναγνωρισμένα διεθνή πρότυπα, τη συνετή χρηματοδότηση και τον σεβασμός της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας».

Τον Μάιο, η Ινδία δήλωσε την αντίθεσή της στην πρωτοβουλία της Κίνας «μία ζώνη, ένας δρόμος» (One Belt, One, Road) και επέλεξε να μην συμμετάσχει στο ομώνυμο Φόρουμ του Πεκίνου. Τον Ιούνιο, όταν ο Ινδός Μόντι συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον, οι δύο ανέφεραν επίσης τη συνεργασία στον τομέα της (δια)σύνδεσης στη δήλωσή τους.

Η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, εν τω μεταξύ, δεν συμμετέχουν σε ιδρύματα υπό την ηγεσία της Κίνας όπως η Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομών (AIIB), η οποία δημιουργήθηκε για να βοηθήσει στην υλοποίηση διαφόρων σχεδίων «συνδεσιμότητας». Η Ινδία από την άλλη, είναι ιδρυτικό μέλος του AIIB. Η τριμερής συνεργασία μεταξύ Ινδίας, Ιαπωνίας και Ηνωμένων Πολιτειών αυξάνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια. Το 2015, η Ιαπωνία προστέθηκε επισήμως στην ναυτική άσκηση των ΗΠΑ-Ινδίας «Malabar» ως τρίτος μόνιμος συμμετέχων, μετατρέποντάς την σε τριμερή.

Η πρώτη υπουργική συνάντηση μεταξύ των τριών χωρών πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 και φιλοξενήθηκε επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πριν από τη συνεδρίαση αυτή, ο τριμερής υψηλού επιπέδου συντονισμός ήταν σε εξέλιξη, αλλά σε χαμηλότερο διπλωματικό επίπεδο από αυτό των υπουργών Εξωτερικών.