20 Σεπτεμβρίου 2017

Προς κυρώσεις σε βάρος του ιρακινού Κουρδιστάν από την Τουρκία

Το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στο ιρακινό Κουρδιστάν εξετάζει η Τουρκία, σύμφωνα με τον ίδιο τον Ερντογάν, παρά το γεγονός ότι θα πρόκειται για μια κίνηση...


... που θα συνεπάγεται σοβαρότατο κόστος και στη χώρα του, καθώς θα αποκοπεί ο «τουρκικός διάδρομος» εξαγωγής υδρογονανθράκων προς τη Μεσόγειο που συνεπάγεται οικονομικά οφέλη και για τις δυο πλευρές.

Την είδηση μεταδίδει το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Αναντολού», προσθέτοντας την ομιλία Ερντογάν στη Νέα Υόρκη και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία, η εμμονή των Κούρδων για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, οι δηλώσεις Ερντογάν αφήνουν περιθώριο για εκπλήξεις.

Σύμφωνα με τη δήλωση αυτή που έγινε προς το τουρκικό πρακτορείο, «ως συμβούλιο εθνικής ασφαλείας θα συμβουλεύσουμε την κυβέρνηση για την απόφασή μας. Το υπουργικό συμβούλιο θα έχει στη συνέχεια συνάντηση με το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας για να συζητήσουν το θέμα. Θα εκτιμήσουν την κατάσταση και θα προτείνουν τις κυρώσεις που μπορούμε να επιβάλουμε, οι οποίες δεν θα είναι συνηθισμένες».

Η Τουρκία θα πρέπει βέβαια να προσέξει, αφού εάν κλείσει ο διάδρομος εξόδου του πετρελαίου της περιοχής μέσω Τουρκίας, το κίνητρο για τη δημιουργία κουρδικού διαδρόμου που θα καταλήγει στη Μεσόγειο θα αυξηθεί πολύ, ενώ το οικονομικό συμφέρον θα βοηθήσει στο να ξεπεραστούν οι εσωτερικές διαιρέσεις των κουρδικών πληθυσμών. Για τη στήριξη του διαδρόμου αυτού, θα μπορούσαν να ενδιαφερθούν πολλοί.