19 Αυγούστου 2017

Πολύ ανήσυχη η Σουηδία ενέκρινε άλλο ένα δισ. για την άμυνά της…

Η ρωσοφοβία γεμίζει τα ταμεία αμερικανικών εξοπλιστικών εταιριών

Συμφωνία επετεύχθη στη Σουηδία μεταξύ του κυβερνητικού κόμματος με το Μετριοπαθές και το Κεντρώο κόμμα, ώστε να μπορέσει να περάσει στο Κοινοβούλιο η απόφαση...


... για την περαιτέρω ενίσχυση των σουηδικών ενόπλων δυνάμεων, ώστε να αντιμετωπίσουν την απειλή την οποία αντιλαμβάνονται να προέρχεται από την πλευρά της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Αποφασίστηκε η αύξηση του προϋπολογισμού των ενόπλων δυνάμεων και όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και φορέων στην παλλαϊκή άμυνα (Swedish Total Defence), με ένα ποσό της τάξεως των 2,7 δισεκατομμυρίων σουηδικών κορόνων ετησίως (334 εκατομμύρια δολάρια), για την τριετία 2018-2020, επιπρόσθετα στα κονδύλια που έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Πέραν της ομαλής υλοποίησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων της πενταετίας 2016-2020, τα επιπλέον χρήματα και η συναίνεση που έχει επιτευχθεί, θεωρείται πως ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω αύξηση των αμυντικών δαπανών μετά το 2020.

Από το σύνολο των 8,1 δισεκατομμυρίων σουηδικών κορόνων (1 δισεκατομμύριο δολάρια) που έχουν εγκριθεί συνολικά για την επόμενη τριετία, το 1,3 δισεκατομμύρια (160 εκατομμύρια δολάρια) θα επενδυθούν στην πολιτική άμυνα (civilian defence) και τα 6,8 δισεκατομμύρια (841 εκατομμύρια δολάρια) για την στρατιωτική της διάσταση, την ενίσχυση δηλαδή των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.