17 Ιουλίου 2017

Τουρκικό "μελάνι" παραπλάνησης με υπογραφή για SAMP-T

Ξεχάστηκαν S-400;

Κλασική τουρκική τακτική και απόδειξη ότι υπάρχει συναίσθηση του πόσο ευαίσθητο είναι για το ΝΑΤΟ το θέμα της προμήθειας ενός προηγμένου συστήματος...


... αντιαεροπορικής και αντιβαλλιστικής προστασίας όπως οι ρωσικοί S-400, είναι η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας για την υπογραφή συμφωνίας με την Γαλλία και την Ιταλία για την ανάπτυξη ομοειδούς «εθνικού συστήματος», το οποίο προφανώς θα στηρίζεται στο σύστημα SAMP-T που αξιοποιεί επιχειρησιακά πυραύλους αναχαίτισης τύπου Aster!

Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Φικρί Ισίκ, μιλώντας σε δεξίωση που διοργάνωσε η γαλλική πρεσβεία στην Άγκυρα για την «Ημέρα της Βαστίλης». λέγοντας ότι τουρκικές εταιρίες θα συνεργαστούν με την κοινοπραξία Eurosam, η οποία προωθεί το σύστημα στις διεθνείς αγορές.

Άρα, κάτι ήξερε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, όταν την περασμένη Παρασκευή έλεγε στους δημοσιογράφους να περιμένουν, αφού τους εξήγησε τις ενστάσεις του για την προμήθεια S-400 από τους Τούρκους.

Πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο εξ αρχής βρισκόταν στις υποψηφιότητες που εξέταζε η Τουρκία, μόνο που και σε αυτή την περίπτωση, παρότι κάποια στιγμή βρέθηκε στη δεύτερη θέση της προτίμησης, η συνεργασία «κόλλησε» λόγω διαφωνιών στον τομέα της μεταφοράς τεχνογνωσίας.

Ο Ισίκ μάλιστα περιέγραψε τη συμφωνία ως εκ των σημαντικότερων που έχει συνομολογηθεί σε επίπεδο αμυντικής βιομηχανίας. Κι όλα αυτά ενώ παρέμεναν ισχυρές οι εντυπώσεις για την φερόμενη ως πλήρη συμφωνία με τη Ρωσία για την προμήθεια τεσσάρων συστοιχιών του συστήματος S-400, με τις δυο να κατασκευάζονται στην Τουρκία.

Ωστόσο, ο Ισίκ έκανε λόγο για συνέχιση των συζητήσεων για την οικονομική διάσταση της συμφωνίας, το περίφημο δάνειο που ζητούν από τους Ρώσους, κάτι το οποίο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η Τουρκία να «πουλήσει» τους Ρώσους την τελευταία στιγμή, ή οι Ρώσοι να «σκοτώσουν» αυτοί τη συμφωνία.

Εκτός κι αν ισχύει… περισσότερο το επιχείρημα που έχουμε προβάλει και τεκμηριώσει στο παρελθόν, ότι αμφότερες Μόσχα και Άγκυρα, έχουν καλούς λόγους να μην επιθυμούν την ολοκλήρωση τέτοιας συμφωνίας, κάτι το οποίο γνωρίζουν και οι δυο! Βέβαια, η Τουρκία έχει δηλώσει πως θέλει και τα δυο συστήματα!

Το ζητούμενο είναι εάν η Ρωσία θα επιλέξει να ζητήσει ανταλλάγματα «πουλώντας» στους Τούρκους το επιχείρημα ότι τους βοήθησε στη διαπραγμάτευσή τους με τους Γαλλοϊταλούς, ή θα επιλέξει να παρουσιάσει την Άγκυρα ως ανακόλουθη, εγκρίνοντας τελικά το δάνειο κάνοντας πιο δύσκολη την υπαναχώρηση της Τουρκίας, με σκοπό να ρίξει το «μπαλάκι» στον Ερντογάν, να βρει τον τρόπο να τους ικανοποιήσει! (defence-point)