17 Ιουλίου 2017

Αλαλούμ στην ελληνοαμερικανική αμυντική συνεργασία

Ο Καμμένος μίλησε για 5ετή συνεργασία, ο Τσίπρας αποφάσισε μονοετή

Δημοσίευμα της «Καθημερινής», που υπογράφει ο Βασίλης Νέδος, αφορά την πληροφορία, ότι «ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας έχει καταλήξει...


... στην απόφαση ότι η ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA) μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ θα παραμείνει ετήσια και δεν θα επεκταθεί σε πέντε χρόνια ή περισσότερα χρόνια».

Όπως διευκρινίζεται στο ρεπορτάζ, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να αναγνωρίζει πάντως την ολοένα και πιο στενή στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα. Αυτό το δεδομένο μοιάζει λίγο αντιφατικό και μάλιστα όχι τόσο για το ότι η απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με τις επιλογές του κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου, καθώς από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είχαν υπάρξει διαρροές περί πενταετούς συμφωνίας.

Οπότε, το ερώτημα που ανακύπτει είναι τι είδους «συμβιβασμός» είναι η άρνηση οποιασδήποτε αλλαγής. Έστω συμβολικά, η μονοετής περίοδο ισχύος της συμφωνίας θα μπορούσε να είναι διετής, για να στείλει το μήνυμα. Εκτός κι αν η Ελλάδα επεχείρησε να διαπραγματευθεί ανταλλάγματα για τη χρονική επέκταση της συμφωνίας και «βρήκε τοίχο».

Σε αυτήν την περίπτωση θα μπορούσαν να μη θεωρηθούν ασύμβατα η άρνηση έγκρισης μεγαλύτερης περιόδου για τη διμερή αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ από τη μία και η αναγνώριση ότι η ελληνική κοινωνία αισθάνεται ασφάλεια από τη στρατιωτική εμπλοκή του αμερικανικού παράγοντα στην ταραγμένη μας περιοχή σε αυτή τη συγκυρία.