3 Ιουλίου 2017

Το Πεκίνο καταγγέλλει: Ο στρατός της Ινδίας παραβίασε τα σύνορα (EIKONEΣ)

Αν ανοίξει κι εκεί "φωτιά" θα καλοπεράσουμε

Η Κίνα κατηγορεί Ινδούς συνοριοφύλακες ότι μπήκαν στο έδαφός της για να εμποδίσουν κατασκευή δρόμου.

«Σοβαρή» χαρακτηρίζει (δείτε τις εικόνες)...


... την παραβίαση το κινεζικό ΥΠΕΞ αναφέροντας συνθήκη του 1890. Η Κίνα κυκλοφόρησε την Κυριακή έναν χάρτη που υποστηρίζει τον ισχυρισμό, ότι τα ινδικά στρατεύματα μπήκαν στην περιοχή Ντονγκλανγκ, το οποίο αποτελεί μέρος της επικράτειάς της, μέσω του κρατιδίου Σικίμ.

Το  Σικίμ από το 1717 ανήκε μισό μισό στο Μπουτάν και το Νεπάλ. Το 1853 έγινε ημιανεξάρτητο, ενώ στις 16 Μαΐου του 1975 έγινε ομόσπονδο κράτος της Ινδίας, μετά από σχετικό δημοψήφισμα, και παραμένει έως σήμερα.

Η διαφιλονικούμενη περιοχή Ντονγκλανγκ είναι στα εδάφη της Κίνας και του Μπουτάν και συνορεύει στα ανατολικά με την Ινδία. Είναι μία περιοχή που βρίσκεται εδώ και χρόνια σε διαμάχη, με την Κίνα να τη διεκδικεί επιθετικά και το Μπουτάν να μην μπορεί να αντιδράσει, βασιζόμενο μόνο στην Ινδία, την οποία θεωρεί σύμμαχο.

Ο χάρτης που κυκλοφόρησε από το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών έδειξε ένα μπλε βέλος με σημάδια στα κινεζικά σημεία που τα Ινδικά στρατεύματα φέρεται να παραβιάζουν την περιοχή, για να αποτρέψουν τα στρατεύματα του PLA από την οικοδόμηση ενός στρατηγικού δρόμου.

Η Κίνα κυκλοφόρησε νωρίτερα δύο φωτογραφίες την Πέμπτη, για να ισχυριστεί ότι τα ινδικά στρατεύματα παραβιάζουν την κινεζική πλευρά των συνόρων. Ο εκπρόσωπος του Κινέζου Υπουργείου Εξωτερικών, Λου Κανγκ, παρουσίασε τις δύο φωτογραφίες που ισχυρίζονται ότι το Ντονγκλανγκ αποτελεί μέρος της επικράτειάς τους. Οι φωτογραφίες έδειξαν μπουλντόζες του ινδικού στρατού στην κινεζική πλευρά των συνόρων.

Μια διαμάχη ξέσπασε μεταξύ των δύο στρατευμάτων, αφού ο ινδικός Στρατός εμπόδισε την κατασκευή του δρόμου από την Κίνα στην περιοχή Ντονγκλανγκ. Εκφράζοντας βαθιά ανησυχία για την κατασκευή δρόμων της Κίνας στην αμφισβητούμενη περιοχή, η Ινδία είχε διαβιβάσει την Παρασκευή στο Πεκίνο ότι μια τέτοια ενέργεια θα αποτελούσε σημαντική αλλαγή του status quo με «σοβαρές» επιπτώσεις στην ασφάλεια για την Ινδία.

Η πράξη των ινδικών στρατευμάτων χαρακτηρίστηκε ως «πολύ σοβαρή» από έναν Κινέζο εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών τη Δευτέρα. «Η σημερινή κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική από τις προηγούμενες διενέξεις μεταξύ των συνοριακών στρατευμάτων των δύο χωρών», δήλωσε ο εκπρόσωπος Γκενγκ Σουάνγκ.

Ο χάρτης που δημοσίευσε το κινεζικό ΥΠΕΞ
Η πιο πρόσφατη παραβίαση έγινε σε τμήμα των Ιμαλαϊων, του ορίου Κίνας-Ινδίας, που είχε οριοθετηθεί πολύ παλιά, είπε ο Γκενγκ, σημειώνοντας ότι το τμήμα αυτό είχε οριστεί στη σύμβαση μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Κίνας, αναφορικά με το Σικίμ και το Θιβέτ, το 1890.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, η διαχωριστική γραμμή αρχίζει στο όρος Gipmochi στα ανατολικά και ακολουθεί τον υδάτινο διαχωρισμό μέχρι να συναντήσει το Νεπάλ, ανέφερε ο Γκενγκ σε μια συνέντευξη Τύπου. Επίσης ανέφερε ότι διαδοχικές ινδικές κυβερνήσεις είχαν αναγνωρίσει την οριοθέτηση εγγράφως και συμφώνησαν στα σύνορα μεταξύ των Ιμαλαϊων και του Θιβέτ.

Τα έγγραφα μεταξύ των κινεζικών και ινδικών κυβερνήσεων δείχνουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Ινδίας, Τζαβαχαρλάλ Νεχρού, παραδέχτηκε αρκετές φορές ότι τα σύνορα Ιμαλαϊων - Θιβέτ ορίστηκαν από τη σύμβαση του 1890, για λογαριασμό της ινδικής κυβέρνησης, δήλωσε ο Γκενγκ.

Σε επιστολή του προς τον τότε Κινέζο, πρωθυπουργό, Τσου Εν Λάι, στις 22 Μαρτίου 1959, ο Νεχρού, δήλωσε τα σύνορα του προτεκτοράτου της Ινδίας, Σικίμ, και του κινεζικού κρατιδίου Θιβέτ, ορίστηκαν από τη σύμβαση του 1890 και χαράχτηκαν από τις δύο πλευρές στο έδαφος, το 1895. «Τα έγγραφα αυτά δείχνουν την τρέχουσα κίνηση της Ινδίας να έρχεται σε αντίθεση με την πάγια θέση της ινδικής κυβέρνησης», δήλωσε ο Γκενγκ.