14 Ιουλίου 2017

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει σθεναρά τον αγωγό EastMed

Γεωπολιτικό ΜΑΤ από την Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει την ταχεία περάτωση όλης της μελέτης της αρχικής φάσης των έργων, αναφέρει...


... στην απάντησή του προς τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο επίτροπος Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε και σημειώνει ότι «για τις προπαρασκευαστικές μελέτες έχει χορηγηθεί επιχορήγηση έως δύο εκατομμυρίων ευρώ».

Ο επίτροπος υπογραμμίζει επίσης ότι «η περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου έχει σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου προς εξαγωγή, με βάση τα υπάρχοντα αποδεδειγμένα αποθέματα, και υπάρχει η μεγάλη προσδοκία ότι τα αποθέματα αυτά θα αυξηθούν αισθητά όσο προχωρούν οι έρευνες».

«Το έργο του αγωγού EastMed αποτελεί σημαντική επιλογή μεταξύ των λύσεων που υπάρχουν και πιθανή μελλοντική δίοδο διοχέτευσης για την εξαγωγή φυσικού αερίου από την περιοχή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση», επισημαίνει ο κ. Κανιέτε και προσθέτει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την πολιτική της διαφοροποίησης των πηγών που ακολουθεί με στόχο την ενεργειακή ασφάλεια, «αποτελεί ελκυστική αγορά για το φυσικό αέριο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου».

Στην ερώτησή του ο Δημήτρης Παπαδημούλης, επικαλούμενος την κοινή διακήρυξη που υπέγραψαν στις αρχές Απριλίου στο Τελ Αβίβ οι υπουργοί Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ιταλίας, με στόχο την προώθηση του υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed, ζητούσε από την Κομισιόν να μάθει με ποιον τρόπο στηρίζει η Επιτροπή την προώθηση και ολοκλήρωση του αγωγού EastMed.

Ταυτόχρονα, ζήτησε να ενημερωθεί αν η Επιτροπή εκτιμά ότι ο αγωγός θα συμβάλει στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας για την ΕΕ και στη σταθερότητα και ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.  

Απάντηση του Επιτρόπου
Ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed είναι ένα από τα έργα κοινού ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest/PCI) που έχουν προσδιορισθεί σύμφωνα με τον κανονισμό ΔΕΔ-E. Επί του παρόντος έχει χορηγηθεί για το έργο επιχορήγηση έως δύο εκατομμυρίων ευρώ για τις προπαρασκευαστικές μελέτες της προμελέτης FEED (μελέτη της αρχικής φάσης των έργων) από το πρόγραμμα του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη».

Έχει προταθεί επίσης το έργο να περιληφθεί στον 3ο κατάλογο έργων κοινού ενδιαφέροντος (PCI). Η αξιολόγηση των υποψήφιων έργων είναι σε εξέλιξη. Η Επιτροπή υποστηρίζει σθεναρά το έργο EastMed και επιδιώκει την ταχεία περάτωση της μελετητικής φάσης όλης της FEED.

Η περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου έχει σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου προς εξαγωγή με βάση τα υπάρχοντα αποδεδειγμένα αποθέματα και υπάρχει η μεγάλη προσδοκία ότι τα αποθέματα αυτά θα αυξηθούν αισθητά όσο προχωρούν οι έρευνες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την πολιτική που ακολουθεί για διαφοροποίηση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο, αποτελεί ελκυστική αγορά για το φυσικό αέριο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Το έργο του αγωγού East Med αποτελεί σημαντική επιλογή μεταξύ των λύσεων που υπάρχουν και πιθανή μελλοντική δίοδο διοχέτευσης για την εξαγωγή φυσικού αερίου από την περιοχή προς την Ε.Ε.