1 Ιουλίου 2017

Πολλοί "παίκτες" αντιμέτωποι στην Συρία με απρόβλεπτες εξελίξεις

Οι Ρώσοι θα καταρρίπτουν αμερικανικά drones και πυραύλους cruise!

Οι εξελίξεις, στη Μέση Ανατολή περιπλέκονται ακόμη περισσότερο και ο κίνδυνος για μια ευρύτερη περιφερειακή ανάφλεξη, αν όχι...
... και παγκόσμια, είναι πλέον ορατή.

Είναι προφανείς οι επιδιώξεις τόσων πολλών «παικτών» (Συρία, Ιράκ, Τουρκία, Ιράν, Ρωσία, ΗΠΑ, Ισραήλ, Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Κούρδοι, ISIS, SDF κλπ), που εμπλέκονται-ενδιαφέρονται τόσο  για τα τεκταινόμενα στη Συρία όσο και για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Και η ένταση κλιμακώνεται ακόμη πιο πολύ, δεδομένου ότι, μετά τη στροφή της πολιτικής των ΗΠΑ για δυναμικότερη εμπλοκή τους στη Συρία, ο αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Στρατιωτικών Επιστημών της Μόσχας  και σύμβουλος του Πούτιν, Σεργκέι Μοντέστο ανακοίνωσε ότι «έχει δοθεί σαφής εντολή από το ρωσικό γενικό επιτελείο προς τις επίγειες δυνάμεις στη Συρία και στις δύο ρωσικές βάσεις, να καταρρίπτουν οποιοδήποτε αμερικανικό μη επανδρωμένο όχημα  καθώς και πυραύλους Cruise. Να προετοιμαστούν δε για επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών σε συριακές αεροπορικές βάσεις».

Δήλωσε, επίσης, ότι «αντιδρούμε με αυτή την «ήπια» μορφή, αναλαμβάνοντας  την εξουδετέρωση των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων και πυραύλων, ώστε να μην προκαλέσουμε  ακόμη μια πιο σκληρή, από τις προηγούμενες στη Συρία, αντιπαράθεση και επιδείνωση των σχέσεών μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Επισημαίνεται ότι το τηλεοπτικό κανάλι CNN ανέφερε ότι τα στρατεύματα των ΗΠΑ είναι έτοιμα να επιτεθούν στις συριακές δυνάμεις, αν προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα. Σχολιάζοντας, μάλιστα, ο Σεργκέι Μοντέστο την ανωτέρω πληροφορία είπε με νόημα «πρέπει πιο ενεργά τα μέσα ενημέρωσης και οι εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας να αποδείξουν την παρουσία χημικών όπλων στη Συρία».