14 Ιουλίου 2017

«Και ο Βούτσιτς δήλωσε ότι η Σερβία έκανε λάθος που αναγνώρισε τα Σκόπια με το συνταγματικό όνομα»

Η σερβική ηγεσία έχει μία θέση ως προς τα Σκόπια, γράφει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων, ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, συμφωνεί με τη δήλωση...


... του υπουργού Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς, ο οποίος πριν από δύο ημέρες δήλωσε ότι ήταν λάθος η αναγνώριση των Σκοπίων με το συνταγματικό τους όνομα.

«Στο μέλλον, η Σερβία θα καθοδηγείται μόνο από τα συμφέροντά της και θα είναι φιλική προς εκείνους που είναι με το μέρος της και συμβάλουν στη διατήρηση των αρχών του διεθνούς δικαίου. Με αυτήν την έννοια, οι Έλληνες φίλοι μπορούν να βασισθούν στην υποστήριξή μας», δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος μετά από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη.

Τόνισε ότι δεν υπάρχει διαφωνία με τον υπουργό Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς στο ζήτημα των Σκοπίων. «Αν ήθελα να επικρίνω ή να αρνηθώ τον Ντάτσιτς θα το έκανα. Προφανώς, δεν το έκανα», εξήγησε ο Βούτσιτς. Ο πρόεδρος της Σερβίας, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και ήταν πάντα στο πλευρό της Σερβίας σε κρίσιμες στιγμές. Ο Βούτσιτς δήλωσε ότι η  Σερβία δεν αποτίμησε επαρκώς αυτό το γεγονός.

Ο πρόεδρος της Σερβίας κατά τη συνάντηση με τον Τσίπρα, εξέφρασε την ελπίδα οι κυβερνήσεις των Σκοπίων και της Αθήνας να φθάσουν στο καλύτερο δυνατό συμβιβασμό και οι δύο πλευρές να είναι ικανοποιημένες προς το συμφέρον της περιοχής. (sitel.com, βαλκανικό περισκόπιο)