11 Ιουλίου 2017

Ο Ερντογάν απειλεί τις εταιρείες που θα κάνουν τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Ο Τούρκος πρόεδρος, χαρακτήρισε ως μη αποδεκτό το γεγονός ότι ορισμένες εταιρείες ενέργειας συμβάλλουν σε «ανεύθυνα μέτρα της πλευράς των Ελληνοκυπρίων», ενώ παράλληλα...
... δήλωσε πως χάθηκε μια σημαντική ευκαιρία στις συνομιλίες που διεξήχθησαν την περασμένη εβδομάδα για την επίλυση του Κυπριακού.

Συγκεκριμένα, από το βήμα του πετρελαϊκού συνεδρίου World Petroleum Congress, που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν δήλωσε «είναι αδύνατο να εκτιμήσουμε (το γεγονός) ότι ορισμένες ενεργειακές εταιρείες ενεργούν (με τους Ελληνοκύπριους) και γίνονται μέρος ορισμένων ανεύθυνων μέτρων που λαμβάνουν οι Ελληνοκύπριοι. Θέλω να τους υπενθυμίσω ότι μπορεί να χάσουν μία φίλη, όπως η Τουρκία».

Σε αυτές τις δηλώσεις προέβη ο Ερντογάν δύο μέρες πριν από την άφιξη της εξέδρας με το τρυπάνι για τη γεώτρηση στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, που θα κάνει η γαλλοϊταλική κοινοπραξία ΕΝΙ/Total. Η εξέδρα που έχει δηλωμένο προορισμό το Λιμάνι Λεμεσού θα πάει απευθείας στο σημείο της γεώτρησης, μερικά χιλιόμετρα από το κοίτασμα Zor της Αιγύπτου.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, μάλιστα, πριν από την άφιξη της εξέδρας θα εκδώσει νέα ΝAVTEX, την τρίτη στη σειρά, με την οποία θα κηρύσσεται και η ζώνη ασφαλείας γύρω από την εξέδρα. Το υπουργείο Μεταφορών με έγγραφό του προειδοποιεί ότι συνιστά ποινικό αδίκημα η παραβίαση της ζώνης ασφάλειας.

Επισημαίνεται ότι αν και το σημείο όπου θα πραγματοποιηθεί η γεώτρηση δεν περιλαμβάνεται στα αμφισβητούμενα από την Τουρκία τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ, ωστόσο αμφισβητείται από τουρκικής πλευράς το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναζητήσει υδρογονάνθρακες ερήμην της τουρκοκυπριακής κοινότητας.