2 Ιουλίου 2017

Εντυπωσιάζει το νέο κινεζικό καταδρομικό (ΒΙΝΤΕΟ)

Το μεγαλύτερο πλοίο της Ασίας

Ένα νέο καταδρομικό εγχώριας ναυπήγησης στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των ενόπλων της δυνάμεων καθέλκυσε η Κίνα εν μέσω εντάσεων (δείτε το βίντεο)...
... στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Το πολεμικό πλοίο με εκτόπισμα 10.000 τόνους, «το μεγαλύτερο και πλέον προηγμένο στην Ασία», όπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ, πιστεύεται ότι είναι το πρώτο καταδρομικό κλάσης 055 -διάδοχος των μικρότερων καταδρομικών κλάσης 052D.

Ναυπηγήθηκε στα ναυπηγεία Ζιανγκνάν της Σαγκάης και «είναι εξοπλισμένο με νέα ανθυποβρυχιακά συστήματα καθώς και συστήματα αεράμυνας και αντιπυραυλικής προστασίας», σύμφωνα με το επίσημο κρατικό πρακτορείο Xinhua. Το καταδρομικό θα υποβληθεί σε σειρά δοκιμών προτού ενταχθεί επίσημα στον κινεζικό στόλο. 

Η Κίνα ναυπηγεί με ταχύτατους ρυθμούς πολεμικά πλοία καθώς εκσυγχρονίζει το ναυτικό της, που παρήγγειλε πέρυσι συνολικά 18 σκάφη, ανάμεσά τους καταδρομικά, κορβέτες και φρεγάτες. Τον περασμένο Απρίλιο ολοκληρώθηκε η ναυπήγηση του πρώτου made in China αεροπλανοφόρου, που θα αναλάβει ενεργό δράση το 2020.

Το Πεκίνο διεκδικεί σχεδόν ολόκληρη τη Νότια Σινική Θάλασσα, που είναι πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και απ’ όπου διέρχονται ετησίως πλοία που μεταφέρουν εμπορεύματα αξίας 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ενώ κατασκευάζει στρατιωτικές εγκαταστάσεις και αεροδρόμια σε νησιά που ελέγχει.

Όμως η κυβέρνηση Τραμπ εμφανίζεται αποφασισμένη να εμποδίσει το Πεκίνο και μάλιστα έχει στείλει κατ’ επανάληψη πολεμικά πλοία και αεροσκάφη κοντά στα διαφιλονικούμενα νησιά κατηγορώντας την Κίνα για «στρατιωτικοποίηση» της Νότιας Σινικής Θάλασσας. Πολλοί γείτονες της Κίνας παρακολουθούν με εντεινόμενη ανησυχία την αυξανόμενη δύναμη κρούσης του πολεμικού της ναυτικού. Το Πεκίνο ερίζει εδώ και χρόνια με χώρες όπως η Ιαπωνία, το Βιετνάμ κι οι Φιλιππίνες στην Ανατολική και Νότια Σινική Θάλασσα για εδάφη και νησιωτικά συμπλέγματα.