27 Ιουνίου 2017

HMS Queen Elizabeth: To νέο αεροπλανοφόρο βγήκε στα ανοικτά για δοκιμές - ΒΙΝΤΕΟ

Αναμένεται να παρακολουθείται από ρωσικά υποβρύχια, πλοία και αεροπλάνα

Το αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth έκανε το παρθενικό του ταξίδι για πρώτη φορά χθες στις 26 Ιουνίου 2017.

Πολλές μάλιστα (δείτε το βίντεο)...
... ήταν οι αμφιβολίες σχετικά με την ολοκλήρωση του αεροπλανοφόρου λόγω του κόστους του αναφέρει η Ιndependent. Σημειώνεται ότι το νέο αεροπλανοφόρο του βρετανικού Ναυτικού το HMS Queen Elizabeth είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο μετά τα αμερικανικά.

Σχεδόν 10 χρόνια μετά την έναρξη της ναυπήγησης του, το μεγαλύτερο σκάφος που είχε ποτέ το βρετανικό Ναυτικό με εκτόπισμα 65.000 τόνων μήκος 280 μέτρων και κόστος 3,1 δισ. στερλινών ξεκίνησε τον πλου του με τη βοήθεια ρυμουλκών από το ναυπηγείο Rosyth, στην Σκωτία εχθές το πρωί. Οι δοκιμές έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν στην Βόρεια Θάλασσα. Αναμένεται να παρακολουθείται από ρωσικά υποβρύχια, πλοία και αεροπλάνα.

Αν και το αεροπλανοφόρο μπορεί να μεταφέρει 36 F-35B και τέσσερα ελικόπτερα πηγές της Independent αναφέρουν ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός δεν θα το επιτρέψει. Ωστόσο το Βασιλικό Ναυτικό θα επιτρέπει στα αμερικάνικα F-35B να το χρησιμοποιούν.

Το HMS Queen Elizabeth για να βγει στα ανοικτά έπρεπε να πραγματοποιήσει δύο περίπλοκες μανούβρες, πρώτα για να φύγει από το ναυπηγείο του Rosyth όπου και κατασκευάστηκε και έπειτα για να περάσει από τις γέφυρες "Forth bridges" ανατολικά της Σκωτίας. (onalert)