27 Ιουνίου 2017

Επανέρχεται το "ξεχασμένο" μέτωπο της Ουκρανίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Στα άκρα η ένταση Ρωσίας-Δύσης

Προσπάθειες για λύση αναμένεται να γίνουν έως τα τέλη Ιουνίου ή τις αρχές Ιουλίου, πριν από τη σύνοδο της Ομάδας των 20 που έχει προγραμματιστεί...
... για τις 7-8 Ιουλίου (διάταξη της Νορμανδίας). Λίγες μέρες αργότερα έχει προγραμματιστεί και η Σύσκεψη στην Αστάνα, όπου θα τεθεί επί τάπητος το Συριακό ζήτημα.

Με άλλα λόγια, ο Ιούλιος αναμένεται "θερμός" για τις σχέσεις Ρωσίας-Δύσης, αφού θα έχουμε εξελίξεις σε δύο περιοχές που αφορούν άμεσα τη Μόσχα και τα συμφέροντά της. Ωστόσο, οι Δυτικοί σε καμία περίπτωση δεν θέλουν νίκη Πούτιν και στα δύο μέτωπα και αυτό το έχουν δείξει οι διπλωματικές κινήσεις.

Στη Συρία, η Ρωσία έχει επέμβει στο πλαίσιο προστασίας του Άσαντ, αλλά κυρίως και επίσημα έχει ταχθεί στο ευρύτερο μέτωπο κατά των τζιχαντιστών. Η στρατιωτική παρουσία της στην περιοχή ήταν μακροχρόνια και το τέλος του συριακού εμφυλίου και του ISIS, θα σημάνει την οριστικοποίηση της ρωσικής επιρροής στην περιοχή, η οποία θα ποικίλει σε μέγεθος, ανάλογα με τις διπλωματικές συγκυρίες και την πίεση των ΗΠΑ που έχουν δείξει ότι ζητούν μία ελάχιστη παρουσία Ρώσων στη Συρία και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Από την άλλη, η κατάσταση στην Ουκρανία είναι πιο περίπλοκη. Η Μόσχα κατηγορείται για ευθεία επέμβαση στην εδαφική ακεραιότητα μιας χώρας, η οποία είναι σημαντική για την Ε.Ε., τόσο στο θέμα της βιομηχανίας και του εμπορίου, όσο και ως "ανάχωμα" στην ρωσική επέκταση στη δυτική Ευρώπη.

Ήδη η ηγεμών της Γηραιά Ηπείρου Γερμανία έχει δείξει την στάση που θα κρατήσουν και τα υπόλοιπα κράτη στο θέμα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κατηγόρησε  και τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στην Ουκρανία ότι παραβιάζουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στο ανατολικό τμήμα της χώρας και έκρινε πως παραμένει δύσκολη η επίλυση της κρίσης βραχυπρόθεσμα.

«Είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί μια έξοδος έπειτα από τόσα χρόνια», τόνισε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας σε μια εκδήλωση που φιλοξένησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων. «Φυσικά καταβάλλουμε προσπάθειες, αλλά δεν φαίνεται ότι θα έχουμε μια (επίλυση βραχυπρόθεσμα) των δυσκολιών στην περιοχή».

Ο Γκάμπριελ εξέφρασε την υποστήριξή του στις προσπάθειες της ομάδας της λεγόμενης «διάταξης της Νορμανδίας» (Γερμανία, Γαλλία, Ουκρανία, Ρωσία) για την διευθέτηση της κρίσης. Ωστόσο επισήμανε ότι οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δεν είναι αισιόδοξοι, δοθείσης της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία.

«Δεν έχω καλά μηνύματα για αυτό το ζήτημα», επισήμανε ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας.  Στην ίδια γραμμή, προφανώς, τάσσεται και η Γαλλία, με τον Μακρόν να τονίζει ότι η Γαλλία δεν δέχθηκε την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και ότι είναι σημαντικό για τους παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE-ΟΑΣΕ) να είναι σε θέση να φέρουν εις πέρας το έργο τους στην Ουκρανία.

Για την ιστορία, να τονιστεί ότι η συμφωνία για την κατάπαυση πυρός που υπογράφηκε τον Φεβρουάριο του 2015 στο Μινσκ, με στόχο να τερματίσει τη διαμάχη μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων της Ουκρανίας και των φιλορώσων αυτονομιστών, δεν έχει καταφέρει να βάλει τέλος στις ένοπλες συγκρούσεις. Η μια πλευρά κατηγορεί την άλλη ότι παραβιάζει την εκεχειρία.