27 Ιουνίου 2017

Το Μπαχρέιν κατηγορεί το Κατάρ ως υπαίτιο της κλιμάκωσης

Και λόγω της υποδοχής του τουρκικού στρατού

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν εκτόξευσε κατηγορίες εναντίον του Κατάρ, ότι φέρει ευθύνη για...
... τη στρατιωτική κλιμάκωση της διαμάχης με τις μουσουλμανικές χώρες, αφήνοντας αιχμές για το γεγονός ότι η Ντόχα επέτρεψε και σε άλλους Τούρκους στρατιώτες (25) να αναπτυχθούν στο έδαφός της.

Το Μπαχρέιν, μαζί με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και την Αίγυπτο έχουν επιβάλει εναντίον του Κατάρ πριν τρεις εβδομάδες, κατηγορώντας το για χρηματοδότηση των τζιχαντιστών. Αργότερα εξέδωσαν τελεσίγραφο στο οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνονταν η απαίτηση να μπει λουκέτο στην τουρκική βάση στην Ντόχα.   «Τα αίτια της διαμάχης με το Κατάρ είναι διπλωματικά και έχουν σχέση με την ασφάλεια. Δεν ήταν ποτέ στρατιωτικά», δήλωσε ο σεΐχης Χάλιντ Μπιν Άχμεντ Αλ Χαλίφα.

«Η εισαγωγή ξένων στρατευμάτων και των τεθωρακισμένων τους είναι η στρατιωτική κλιμάκωση την οποία δημιούργησε το Κατάρ», τόνισε στη συνέχεια. Δύο τουρκικές τεθωρακισμένες μονάδες έχουν φτάσει στην Ντόχα μετά το ξέσπασμα της κρίσης, καθώς και 100 φορτηγά αεροπλάνα πλήρη προμηθειών.

Η Τουρκία έχει ήδη εγκρίνει νομοσχέδιο που προβλέπει την αποστολή περισσότερων στρατευμάτων στη βάση της στο Κατάρ, υποστηρίζοντάς το φανερά. Μάλιστα, την περασμένη Κυριακή, ο Ερντογάν απέρριψε το τελεσίγραφο των τεσσάρων χωρών, χαρακτηρίζοντάς το παράνομη επέμβαση στις υποθέσεις του συμμάχου του.