30 Ιουνίου 2017

ΝΑΤΟϊκή άσκηση που αναγνωρίζει τα ελληνικά δικαιώματα νότια του Καστελόριζου

Το ΝΑΤΟ απευθύνθηκε στην Ελλάδα για την έκδοση της ΝΟΤΑΜ

H Τουρκία αμφισβητεί για ακόμη μια φορά τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, επιχειρώντας να υπονομεύσει...
... ακόμη και την διεξαγωγή Νατοϊκής άσκησης στα διεθνή ύδατα νότια του Καστελόριζου, σε μια περιοχή δηλαδή που διεκδικεί κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες, αμφισβητώντας παράλληλα  τον ελληνικό εναέριο χώρο των 10 ναυτικών μιλίων.

Πρόκειται για τη Νατοϊκή εκπαιδευτική άσκηση νότια του Καστελόριζου που θα διεξαχθεί στις 3 Ιουλίου και την οποία η Αθήνα προανήγγειλε την Τετάρτη με την ΝΟΤΑΜ 1529/17, η οποία καθορίζει και τους όρους και τις υποχρεώσεις διεξαγωγής της άσκησης. (εναέριος χώρος 10 ν.μ, σχέδια πτήσης σύμφωνα με το ΑΙΡ-Greece κλπ).

Η Τουρκία ενοχλημένη αντέδρασε σήμερα εκδίδοντας δική της ΝΟΤΑΜ, και αυτό γιατί  έχει αντίρρηση τόσο για την αναφορά στα 10 ν.μ., όσο κυρίως επειδή το ΝΑΤΟ απευθύνθηκε στην Ελλάδα για την έκδοση της ΝΟΤΑΜ και ειδικότερα σε μια περιοχή που η Τουρκία διατηρεί επεκτατικές βλέψεις.

Σύμφωνα με την τουρκική ΝΟΤΑΜ Α3122/17, η γείτονα χώρα βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί στην Ελλάδα χαρακτηρίζοντας πρωτοφανή και προκλητική πρακτική τον καθορισμό χωρικών υδάτων στα 6 ν.μ. και εθνικό εναέριο χώρο 10 ν.μ., γεγονός που όπως ισχυρίζεται η Τουρκία  έρχεται σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο και επομένως παραβιάζει το δικαίωμα της ελεύθερης χρήσης του Διεθνούς Εναέριου χώρου.

Η Τουρκία, βέβαια, παραβλέπει ότι η πρακτική αυτή ισχύει για δεκαετίες και ότι η Ελλάδα έχει δικαίωμα επέκτασης χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. και έχει επιφυλαχθεί του δικαιώματος της να το ασκήσει όποτε το αποφασίσει και καταλήγει ότι «η παράνομη πρακτική της Ελλάδας είναι άκυρη και μη αποδεκτή από την Τουρκία».
της Λίνας Ακριβοπούλου